Legea potrivit căreia rudele unui pacient care a murit au acces la informaţiile medicale doar dacă pacientul a semnat un consimțământ ar putea fi modificată

Aparţinătorii unui bolnav care a decedat şi care nu a apucat sau nu a putut să semneze un acord prin care să aibă acces la datele medicale ajung în instanţă pentru a face rost de acele date. O propunere de modificare a legii drepturilor pacienţilor ar putea face ca anumite rude să aibă acces la informaţiile medicale.

Feb 6, 2023 - 07:14
Urmărește-ne peGoogle news
Legea potrivit căreia rudele unui pacient care a murit au acces la informaţiile medicale doar dacă pacientul a semnat un consimțământ ar putea fi modificată
Foto: Pixabay/ Imagine cu caracter ilustrativ

În acest moment, potrivit legii, rudele unui pacient care a murit au acces la informaţiile medicale doar dacă pacientul a semnat un consimțământ. Când nu există acest acord, familia trebuie să apeleze la un avocat, iar procedura poate dura şi câteva luni.

De la pacienții în stare gravă, medicii nu au cum să obțină consimțământul pentru ca datele din dosarul medical să poată fi comunicate unui membru al familiei, fie că este vorba despre cei care au ajuns la spital după un accident rutier sau în urma unor violenţe. Dar familia unui astfel de bolnav, după deces, rămâne de multe ori cu semne de întrebare. Un proiect de ordonanţă aflat acum în transparenţă decizională propune ca anumite persoane să aibă acces la informaţiile medicale după decesul pacientului.

Potrivit propunerii, cei îndreptățiți să aibă acces la datele medicale sunt soţul sau soţia, o persoană desemnată în scris de către partener, moştenitorii sau rudele de până la gradul 3:

- partenerul legal supraviețuitor;

- persoana desemnata /mandatata, în scris, de către partenerul legal;

- moștenitori legali, prin desemnarea de comun acord de către aceștia a unui reprezentant pentru relația cu terții;

- rude de pâna la gradul III, în lipsa rudelor de gradul I sau II, care și-au asumat serviciile funerare ale defunctului.

Există în proiectul de ordonanţă şi o excepţie propusă. Datele nu vor fi transmise familiei dacă, în timpul vieţii, persoana respectivă a semnat un act prin care spune clar că informaţiile despre sănătatea sa vor rămâne confidenţiale.

Sursa: Știrile TVR