Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, despre șpăgile din spitale: Recunoştinţa poate fi exprimată prin flori sau bomboane

Alexandru Rafila a criticat ferm decizia unor medici de a accepta bunuri materiale pentru acordarea de servicii medicale.

Feb 4, 2023 - 16:16
Urmărește-ne peGoogle news
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, despre șpăgile din spitale: Recunoştinţa poate fi exprimată prin flori sau bomboane
Foto: Captură Video

”Este absolut inacceptabil. Sunt foarte tranşant, pentru că eu, personal - şi nu are legătură cu calitatea mea de ministru, are legătură cu calitatea mea de medic şi de om - nu cred că există vreo justificare pentru personalul medical, medici, asistente medicale sau personal de îngrijire, care să pretindă un bun material sau bani în schimbul unui serviciu medical. Asta trebuie să fie categoric pentru toată lumea care lucrează în sistemul de sănătate, trebuie să fie regulă în mod evident. Nu putem şi nu avem niciun fel de motivaţie morală, etică, cum vreţi dumneavoastră, că nu vreau să intrăm în aspectele de natură penală (...) dar avem o conştiinţă, totuşi, şi avem o educaţie şi avem o responsabilitate ca oameni care lucrăm în sistemul de sănătate. Lucrul ăsta nu este acceptabil”, a afirmat Alexandru Rafila, la Prima Tv.

Ministrul a subliniat că a apreciat poziţia Colegiului Medicilor faţă de acest subiect.

Rafila a adus în discuție iniţiativa unora dintre pacienţi, care se simt ”mai siguri” dacă oferă medicilor ”atenţii” și a precizat că acestea pot consta în flori sau o cutie de bomboane.

Societatea trebuie ”să aibă curajul” să discute aceste aspecte, a mai afirmat ministrul.

”Această recunoştinţă a pacientului cred că trebuie să o discutăm public şi cred că trebuie o campanie de educaţie şi pentru populaţie, să înţeleagă că nu este nevoie de această recunoştinţă - că cea mai mare recunoştinţă pentru medic este faptul că pacientul tău s-a făcut bine şi este mulţumit de serviciile medicale pe care le-a primit – şi o campanie pentru personalul medical. Nu vreau să vin cu niciun fel de comparaţie cu alte domenii de activitate apropo de modul de legiferare a unei astfel de situaţii, dar probabil că se poate ajunge şi la aşa ceva într-un anumit moment”, a adăugat Rafila.

Ministrul a mai subliniat că nu face comparaţia cu situaţia legalizării bacşişului, arătând că un act medical este ”foarte diferit de serviciul la restaurant”.

Preşedintele Colegiului Medicilor din România, prof. univ. dr. Daniel Coriu, a precizat, referitor la cazul şefei Secţiei de Oncologie de la Spitalul Judeţean Suceava care a fost arestată preventiv pentru luare de mită, că o condiţionare a ”actului medical de plata informală este o practică inacceptabilă” şi a subliniat că, în prezent, medicii au salarii mari şi nu există niciun motiv pentru ca ei să accepte plăţile informale.

”Colegiul Medicilor din România promovează o relaţie corectă medic - pacient, bazată pe încredere şi respect reciproc”, a transmis Coriu.

Sursa: ziare.com