Ninsori în cea mai mare parte din țară: Masa de aer polar vine cu temperaturi extrem de scăzute

Ninsorile cuprind majoritatea zonelor, sâmbătă, iar în vest şi în sud se vor semnala ploi și lapoviţă. Pe crestele Carpaţilor este în continuare viscol, dar vântul se intensifică şi în jumătatea vestică a ţării.

Feb 4, 2023 - 09:16
Urmărește-ne peGoogle news
Ninsori în cea mai mare parte din țară: Masa de aer polar vine cu temperaturi extrem de scăzute
Foto: Pixabay/ Imagine cu caracter ilustrativ

"Duminică, o masă de aer polar care va reduce semnificativ temperaturile în toată țara, însă scăderea se va resimți începând de sâmbătă noapte în zonele intracarpatice. Minimele vor coborî sub minus 10 grade Celsius, apoi masa de aer polar se va intensifica în toate regiunile, vremea va deveni geroasă în special în jumătatea de vest a țării. Astfel că valorile minime vor fi cuprinse între minus 10 și sub minus 10 grade Celsius, probabil să coboare spre minus 20 în depresiuni din Transilvania", a explicat meteorologul Alina Șerban, la Digi24.

Gerul cumplit se va instala în toată țara, iar precipitațiile nu vor lipsi din peisaj. Vom avea parte de un episod de iarnă adevărată.

"De duminică până miercuri temperaturile maxime vor fi negative în majoritatea regiunilor și vor fi cuprinse între minus 8 grade în depresiuni până la 0 grade – 1 grad Celsius în zone din sud. Vor fi valori mai scăzute chiar și decât ar trebui să avem acum. Masa de aer rece vine cu precipitații în toată țara: ploaie, lapoviță și ninsoare, dar se vor transforma în ninsoare în toată țara. Se va depune strat de zăpadă mai consistent la munte, unde deja a nins și va continua să ningă. Toate aceste fenomene vor fi însoțite de vânt, nu doar la munte ci și în zonele mai joase. În zonele joase, odată cu răcirea vremii, rafalele de vânt vor amplifica senzația de ger, temperaturile resimțite de noi vor fi de fapt mult mai mici decât valorile din termometre", a explicat specialistul ANM.

Vremea se va răci accentuat de duminică și în București. Așa va fi până miercuri. Maximele termice vor fi de 1- 2 grade, iar minimele vor coborî spre minus 8 grade Celsius. Vor fi vânt puternic și precipitații care se vor transforma în ninsoare, și se va depune strat de zăpadă.

Sâmbătă, 4 februarie, maximele pornesc de la minus 1 grad în depresiunile din estul Transilvaniei şi ating 8-9 grade în Oltenia şi Muntenia. La munte se face mai frig. Ninsorile apar peste tot şi vor fi mai abundente în vestul Carpaţilor Meridionali. Vântul continuă să  bată cu putere. Pe creste, depăşeşte viteze de 80-90 Km/h şi asta înseamnă viscol puternic. La noapte se instalează gerul.

Sursa: Adevarul.ro