Din nepăsarea procurorilor, polițiștii au ajuns bătaia de joc a infractorilor - Trei infractori periculoși au fost lăsați liberi pe străzi

Trei indivizi din Vrancea au bătut cu brutalitate un polițist care a oprit o tentativă de viol asupra unei tinere. Ce au decis procurorii? Că infractorii pot umbla liberi pe străzi, deoarece nu prezintă un pericol social. Mai mult, procurorii au refuzat să încadreze fapta la ultraj, sub pretextul că polițistul doar și-a declinat identitatea și că nu a scos legitimația. Fapta este de o gravitate deosebită și arată de ce autoritatea polițiștilor nu mai există.

Ian 31, 2023 - 19:37
Urmărește-ne peGoogle news
Din nepăsarea procurorilor, polițiștii au ajuns bătaia de joc a infractorilor - Trei infractori periculoși au fost lăsați liberi pe străzi
Imagine cu caracter ilustrativ

Conducerea Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC) a criticat dur ”blândețea” cu care procurorii i-au tratat pe cei trei agresori care au bătut cu bestialitate un polițist. Fapta se încadra, după toate normele, la ultraj, însă procurorii vrânceni au considerat că a fost doar ”lovire și alte violențe”, lăsându-i liberi pe străzi în continuare.

”În seara zilei de 29 ianuarie a.c., în jurul orei 20,30, aflat în timpul liber, într-o gară din județ, alături de fiul său, minor, un coleg de la IPJ Vrancea a observat că trei indivizi tineri agresau o femeie, aflată pe peron. Polițistul s-a apropiat de cei trei cetățeni, și-a declinat identitatea profesională, somându-i să respecte normele de conviețuire socială. În schimb, rapid și prin surprindere, indivizii l-au agresat fizic, chiar în fața băiatului său, în vârstă de 7 ani, apoi au fugit de la locul faptei. Agresorii au fost reținuți, în scurt timp, și sunt cercetați doar pentru infracțiunea de <<lovire și alte violențe>>, nu pentru ultraj, așa cum apreciem că ar fi normal”, se arată într-un comunicat al SNPPC.

Procurorii au explicat încadrarea prin faptul că polițistul nu a scos legitimația, însă este mai mult decât evident că omul nu a mai apucat să facă acest lucru, din moment ce agresorii l-au atacat direct. O încadrare a faptei la ultraj ar fi însemnat ca indivizii să fie arestați preventiv, dar probabil că procurorii nu au dorit acest lucru, din motive care, deocamdată, ne scapă.

Intervenția polițistului, care a salvat o tânără de la viol, era, de fapt, obligatorie, chiar dacă acesta se afla în afara serviciului. Potrivit Legii 218/2002 privind organizarea și funcționarea Poliției Române, poliţistul este obligat să intervină şi în afara orelor de program, a atribuţiilor sale de serviciu şi a competenţei teritoriale a unităţii din care face parte, când ia cunoştinţă de existenţa unei infracţiuni flagrante, precum şi pentru conservarea probelor în cazul altor infracţiuni a căror cercetare va fi efectuată de organele competente.

”Dacă se comitea un viol și pe camere apărea polițistul nostru trecând mai departe, cu siguranță îl executau. Dacă eu zic că sunt polițist și se dovedește, după aceea, că nu sunt, este uzurpare de calități oficiale, mi se face dosar penal, există o pârghie. Dar, totuși, preîntâmpini o faptă penală mai gravă decât uzurparea. Dacă o violau pe tânără, era mai bine ca polițistul aflat în timpul liber să se întoarcă cu spatele? Nu cred că era mai bine. Polițistul nu a apucat să se legitimize, pentru că cei trei agresori au tăbărât direct pe el. Eu, acum, mă pun în locul celorlalți colegi, care văd ce se întâmplă, și care vor prefera, pe viitor, să se întoarcă cu spatele. Exact ăsta-i gândul lor. Colegul nostru este sub șoc în acest moment și ne-a cerut să nu-i dăm numele și nici foarte multe detalii, că și-așa s-a făcut de râs că a mâncat bătaie, ca polițist, și nici măcar nu a fost încadrat la ultraj. Omul s-a apărat cât s-a putut față de cei trei agresori, dar important este că fata a scăpat”, ne-a declarat Vasile Zelca, președintele SNPPC.

Potrivit reprezentanților SNPPC, la loviri și alte violențe nu se poate dispune arestarea preventivă, iar pedeapsa este blândă, închisoare de la trei luni la doi ani, de obicei cu suspendare, sau amendă.

”Probabil că fata a fugit și, de frică, nu a depus plângere, astfel că nu se va considera nici tentativă de viol”, ne mai spune președintele SNPPC, Vasile Zelca. În ultimii ani, polițiștii s-au tot plâns de faptul că foarte puține fapte de ultraj sunt pedepsite și că victimele trebuie să se reprezinte singure în instanță, deoarece un ordin absurd al MAI prevede că instituția nu le poate apăra interesele în astfel de cazuri. Acest lucru a contribuit din plin la scăderea autorității polițiștilor, astfel că infractorii nici nu mai tresar la apariția oamenilor legii. ”Dragi magistrați, dragi cetățeni, dacă strada nu va fi ocupată de polițiști, va fi ocupată de infractori! Iar dacă va fi așa, vom avea cu toții de suferit”, a transmis SNPPC.

Sursa: Național