Proiect ANP: Deținuții cu pedepse ușoare ar putea părăsi penitenciarele clasice în viitorul apropiat

În viitor, tot mai mulți deținuți cu pedepse ușoare ar putea părăsi penitenciarele clasice, pentru spații de cazare noi, un fel de închisori cu regim deschis, de unde vor pleca în fiecare zi la muncă.

Ian 30, 2023 - 13:21
Urmărește-ne peGoogle news
Proiect ANP: Deținuții cu pedepse ușoare ar putea părăsi penitenciarele clasice în viitorul apropiat
Foto: Unsplash/ imagine cu caracter ilustrativ

Asta prevede un proiect pilot al Administrației Naționale a Penitenciarelor, care le permite firmelor care lucrează cu deținuți să le ofere acestora casa, masă și salariu. Pentru mulți, ar fi un prim pas spre reabilitare.

O clădire cu parter și etaj din apropierea Timișoarei a fost ridicată, recent, de una dintre firmele care folosește deținuți la muncă. Imobilul are 84 de locuri în total, iar de câteva zile aici s-au mutat 51 de persoane. Fiecare cameră are baie proprie și televizor.

Ion Croitoru, deținut: „Condiții ca acasă. E un lucru bun pentru noi că ne putem elibera și noi mai ușor și trece timpul altfel. În timpul zilei lucrăm, ne ducem la muncă”.

Clădirea este păzită de polițiști din penitenciar, care îi și supraveghează pe deținuți. În aceste locuri pot ajunge cei care erau deja întemnițați în regim semideschis, nu au săvârșit fapte grave și se află spre finalul pedepsei.

Un tânăr, de pildă, mai are trei luni până la eliberarea condiționată. A primit doi ani, în total, după ce a spart seiful unui magazin.

Dan Alesio, deținut: „Am început munca, am primit foarte multe beneficii”.


Constantin Ghiță, deținut: „Ne ajută foarte mult la reintegrarea noastră în societate”.

Deținuții muncesc opt ore pe zi, iar pentru asta primesc un salariu, minimul pe economie. 60% din acești bani sunt reținuți pentru administrarea penitenciarului, restul de 40% îi folosesc pentru traiul de zi cu zi, de aici.

Petrică Rusanda, deținut: „Ne întreținem. Alimente, țigări, care suntem fumători”.

Punctele de lucru cu cazare permanentă, cum sunt numite, sunt incluse într-un proiect pilot, demarat în martie, anul trecut, de Administrația Națională a Penitenciarelor.

Primul punct a fost deschis în toamnă, la Ploiești, și sunt în construcție alte două, la Bistrița și Constanța.

Liviu Ștefaniță Marica, comisar de poliție penitenciară din Timișoara: „Un astfel de loc se poate realiza în urma unui contract între un penitenciar și un operator economic, care este dispus să pună la dispoziția penitenciarului un loc pentru deținuții care urmează să presteze activități”.

Potrivit autorităților, 5.000 de persoane care execută pedepse mai ușoare, sunt apte de muncă și doresc să lucreze.

Sursa: Pro TV