Cele mai căutate meserii în ultimii doi ani au fost cele din domeniul tehnologiei - Din ce în ce mai mulți IT-iști și mai puțini agricultori

Cele mai căutate meserii în ultimii doi ani au fost cele din domeniul tehnologiei și cele din domeniul HoReCa. În total, cele două industrii au încadrat pe posturi aproximativ 28.000 de oameni.

Ian 28, 2023 - 11:16
Urmărește-ne peGoogle news
Cele mai căutate meserii în ultimii doi ani au fost cele din domeniul tehnologiei - Din ce în ce mai mulți IT-iști și mai puțini agricultori
Imagine cu caracter ilustrativ

În perioada 2021-2022, clasamentul sectoarelor de activitate arăta că numărul de IT-iști crește de la an la an, la fel și în domenii precum HoReCa sau învățământ. La coada clasamentului se află industria metalurgică și fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice, arată Ziarul Financiar. Astfel, numărul IT-iștilor a crescut cu 16.200 de noi angajați iar cel din restaurante și hoteluri cu 11.500. Potrivit INS, pe locul 3 se află sectorul de activități profesionale, științe și tehnice, cu o creștere de doar 7.900 de noi angajați.

„Industria IT a fost în creştere şi în 2022. Nouă ni s-au dublat cererile de recrutare în acest sector pentru poziţii diverse. Chiar dacă anumite companii au făcut şi restructurări, domeniul IT rămâne însă fruntaş în cererea de specialişti. În HoReCa numărul a crescut pentru că a trecut pandemia, HoReCa fiind şi printre industriile cu cele mai multe concedieri atunci. După ridicarea restricţiilor, s-au reluat activităţile, au apărut business-uri noi.”, a spus Sorina Faier, executive manager al Elite Searchers, companie de recrutare, potrivit sursei citate.

La mijlocul clasamentului se găsesc sectoare precum agricultură, administrație publică și apărare. În 2021 s-au angajat doar 2.000 de oameni în primul sector și 2.800 în cel de-al doilea. În industria metalurgică s-au angajat doar 600 de oameni, la fel și în sectorul tăbăcire și finisare de piei. În fabricarea calculatoarelor s-au angajat cu 100 de oameni mai puțini, adică un număr de doar 500.