Premierul Nicolae Ciucă: PIB a crescut în 2022 cu 50 miliarde euro față de anul precedent, adică 4,9%

Premierul Nicolae Ciucă a declarat joi că produsul intern brut (PIB) a crescut în 2022 cu 50 miliarde euro față de anul precedent, adică 4,9%, citând datele Comisiei Naționale de Prognoză.

Ian 26, 2023 - 13:19
Urmărește-ne peGoogle news
Premierul Nicolae Ciucă: PIB a crescut în 2022 cu 50 miliarde euro față de anul precedent, adică 4,9%
Foto: Nicolae Ciucă

”Doresc să subliniez că, în comparație cu anul 2021 avem o creștere, în valoare nominală, a PIB cu aproximativ 50 de miliarde de euro, mai exact cu 49 de miliarde de euro. Creșterea în 2022 este egală cu PIB-ul României din anul 2002. În condițiile de criză, în condițiile de război la graniță am reușit o performanță guvernamentală foarte bună. Am depășit inclusiv estimările Guvernului. A existat o activitate susținută la nivelul fiecărui minister, la nivelul fiecărui instituții.”, a spus Ciucă.


”Avem această creștere, de 49 de miliarde de euro, care ne asigură că avem posibilitatea să privim cu încredere către mediul anteprenorial din România, să îi acordăm ceea ce este necesar pentru a se profila cât mai bine atât în țară, cât și pe piața externă. Este important să subliniem că atât timp cât putem să acumulăm mai mulți bani la bugetul de stat putem să ne asigurăm că vom putea să gestionăm toate măsurile promise”, a declarat Nicolae Ciucă.


”Anul trecut au intrat în țară 11,3 miliarde de euro din fonduri europene, care au avut un rol esențial la creșterea economică în 2022. Pentru anul 2023 sunt, de asemenea, date pozitive, dar în contextul economic actual. Nu de puține ori s-a vorbit despre intrarea în recesiune în acest an, dar economia României are o prognoză bună și vom avea o creștere de 2,8%.”, a zis Ciucă.


”În următorii ani avem obligația de a atrage minim 10 miliarde de euro din fonduri europene. Trebuie să ne asigurăm că vom păstra ritmul, că vom scădea riscul de dezangajare spre zero. Domnul ministru Boloș și-a asumat că vom avea o rată de absorbție de peste 90%. Dacă vom reuși să menținem acest ritm, asta va însemna o performanță reală pentru administrația românească.”, a mai spus Nicolae Ciucă.