Preşedintele Volodimir Zelenski le-a cerut aliaţilor occidentali, rachete cu rază lungă de acţiune şi avioane de luptă

Zelenski cere ţărilor occidentale rachete cu rază lungă şi avioane de luptă, după unda verde de la Washington şi Berlin pentru trimiterea de tancuri grele Kievului la capătul unor discuţii acerbe, transmite AFP

Ian 26, 2023 - 11:35
Urmărește-ne peGoogle news
Preşedintele Volodimir Zelenski le-a cerut aliaţilor occidentali, rachete cu rază lungă de acţiune şi avioane de luptă
Foto: Captură Video

'Trebuie să permitem, de asemenea, livrarea de rachete cu rază lungă de acţiune către Ucraina, acest lucru este important. De asemenea, trebuie să ne extindem cooperarea privind artileria şi trimiterea de avioane de luptă', a îndemnat preşedintele Zelenski în discursul său zilnic, postat pe reţelele de socializare.

Președintele ucrainean a spus că şi-a repetat cererea într-un dialog telefonic cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

De asemenea, Volodimir Zelenski a mulţumit încă o dată preşedintelui american Joe Biden şi cancelarului german Olaf Scholz pentru că au dat undă verde miercuri trimiterii de tancuri de luptă occidentale Ucrainei, o premieră de la începutul invaziei ruse în Ucraina, în februarie 2022.

'Le mulţumesc tuturor aliaţilor noştri pentru disponibilitatea de a ne oferi tancuri moderne şi indispensabile', a spus el.

Şeful statului ucrainean a dorit să sublinieze că, din punctul său de vedere,'cheia' pentru a face faţă forţelor ruse pe câmpul de luptă este 'acum viteza şi volumul' livrărilor de tancuri grele armatei.

'Cheia acum este viteza şi volumul sunt acum cheia. Viteza de antrenament a soldaţilor noştri, viteza livrărilor de tancuri (...) şi volumul de sprijin', a subliniat preşedintele ucrainean.

Aceste anunţuri privind livrările de echipamente militare occidentale la Kiev vin pe măsură ce luptele se intensifică în estul Ucrainei, unde armata rusă a fost în ofensivă în ultimele zile. Potrivit preşedintelui ucrainean, armata sa se confruntă 'în fiecare zi cu zeci de atacuri inamice' în Donbas.

Sursa: DCNews