Militarii NATO se antrenează lângă Galați - Tancuri, blindate și peste 600 de militari, într-un scenariu fictiv de război

Exerciții masive ale militarilor români în cooperare cu soldații din țările aliate NATO au loc zilele acestea în poligonul de la Smârdan, Galați. Tragerile la foc continuu sunt executate de peste 600 de militari francezi, bulgari și români.

Ian 25, 2023 - 17:54
Urmărește-ne peGoogle news
Militarii NATO se antrenează lângă Galați - Tancuri, blindate și peste 600 de militari, într-un scenariu fictiv de război
Foto: MApN

Cei 600 de militari, acompaniați de 200 de vehicule militare din cadrul Grupului de Luptă dislocat în România (ROU BG - FRAN FN), se antrenează în vederea perfecționării modului de acțiune într-un scenariu fictiv de război, în situația în care un stat membru NATO ar fi ținta unui atac armat. Chiar dacă scenariul este fictiv, ține cont de situația geopolitică de la granița NATO, respectiv conflictul din Ucraina.

Vedetele acestui exercițiu militar sunt tancurile franceze Leclerc.

"Aproximativ 600 de militari francezi şi 200 de vehicule militare din cadrul Grupului de Luptă dislocat în România (ROU BG - FRAN FN), cu Franţa ca naţiune-cadru, şi elementul naţional de sprijin francez vor desfăşura, în perioada 23 - 27 ianuarie, exerciţiul cu trageri de luptă "EAGLE MEDA 23", la Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre Române, din localitatea Smârdan, judeţul Galaţi", se arată într-un comunicat al MApN.

Potrivit Ministerului Apărării Naţionale, aproximativ 700 de militari români din cadrul Brigăzii Multinaționale Sud-Est de la Craiova și aliați din Franța, Olanda, Polonia, Portugalia și Statele Unite ale Americii, cu peste 80 de mijloace tehnice, participă, până pe 23 septembrie, la exercițiul de instruire în comun „Justice Eagle 22.II” . Exercițiul militar are loc Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă Smârdan, din județul Galați.

Aceste acțiuni se desfășoară în contextul articolului 5 din tratatul NATO, care pevede ca atunci când un stat membru este atacat, toate celelalte sunt obligate să intervină și să îl apere.