Vechime în muncă pentru dosarul de pensie obținută în baza unor acte false emise de o funcționară coruptă

Zece ani de zile o funcționară de la arhiva primăriei Ianca a falsificat adeverințe necesare oamenilor care nu aveau suficient de multă vechime în muncă pentru a beneficia de pensia minimă garantată de stat.

Ian 25, 2023 - 10:17
Urmărește-ne peGoogle news
Vechime în muncă pentru dosarul de pensie obținută în baza unor acte false emise de o funcționară coruptă
Imagine cu caracter ilustrativ

Documentele erau vândute pe bani grei, prin cimitire, gări și chiar curtea bisericii, pentru un an de vechime în muncă oamenii plătind 200 de lei.

Afacerea de la Ianca, ce se dezvoltase în timp la nivelul unei adevărate industrii care funcționa după reguli stricte, a mers ca pe roate din 2012 până în 2022, când un anonim a depus un denunț la DNA.

Potrivit unor surse, denunțul a fost făcut de o persoană al cărei dosar de pensionare a fost respins de Casa de Pensii din Vrancea, după ce un funcționar al acestei instituții a descoperit falsul din acte. Deranjat de situația în care s-a aflat, omul a decis să reclame totul la DNA.

Odată informația primită, anchetatorii au obținut mandate de interceptare a funcționarilor suspecți de la Ianca și așa au descoperit că zeci de persoane, cele mai multe din comune din Vrancea, au obținut pensia minimă garantată de stat în baza documentelor falsificate. În martie 2022, după ce procurorii au adunat suficient de multe probe, Romica Pavel și Virginia Ungureanu, funcționare ale primăriei din Ianca, au fost arestate preventiv.

Nu mai puțin de 74 de persoane, cele mai multe cu vârsta peste 60 de ani, au fost depistate de autorități ca beneficiari ilegali ai pensiei minime garantate. Oamenii își cumpăraseră vechimea în muncă lipsă în cartea de muncă, plătind chiar și o mie de euro celor două funcționare de la Ianca.

Adeverințele false realizate de arhivarul primăriei Ianca atestau faptul vechimea în muncă la CAP Ianca, ”scopul urmărit fiind aprobarea dosarelor de pensie depuse de fiecare titular al adeverințelor false astfel obținute și recunoașterea dreptului la o pensie socială minimă garantată de statul român”, se arată în rechizitoriu.

Procurorii acuză arhivarul că a constituit o adevărată rețea cu ajutorul căreia ajungea la clienții dispuși să dea mită pentru a intra în posesia documentului emis de Primăria Ianca.

Pentru emiterea adeverințelor ce atestau în fals vechimea în muncă la CAP, angajata primăriei solicita beneficiarilor suma de 200 lei pe an de vechime atestat. Astfel că, pentru dovedirea unui stagiu minim de vechime în muncă de 15 ani necesar pentru obținerea unei pensii sociale minim garantate de stat la îndeplinirea vârstei de pensionare, fiecare beneficiar al acestei adeverințe plătea suma de 3.000 lei.

Pentru a putea beneficia de o adeverință falsă privind vechimea în muncă la CAP Ianca, membrii grupului selectau potențialii beneficiari după anumite criterii cerute de funcționarul respectiv: să aibă în jur de 60 ani, să aibă cel puțin vârsta de 15-16 ani împliniți la data presupusa începerii activității la CAP, respectiv vârsta minimă de 30 ani împliniți la Revoluție (1989).

Totodată, membrii principali ai grupului, verificau în prealabil ca presupusa vechime în muncă la CAP Ianca să nu se suprapună cu vechimea în muncă consemnată în cartea de muncă a potențialilor beneficiari asigurându-se ca falsul să nu fie descoperit la Casa de Pensii.

”Totodată, grupul infracțional a adoptat unele măsuri pentru toți membrii în scopul disimulării caracterului ilicit al faptelor în sensul că evitau să vorbească direct la telefon folosind în schimb termeni codificați cum ar fi: rețetă pentru adeverință, saci pentru anii de vechime, boabe/porumb pentru bani, iar întâlnirile dintre membrii grupului și beneficiari se stabileau în zone izolate (ieșirea din oraș, cimitir, curtea unei biserici) sau foarte aglomerate (gară CFR, în oraș)”, se arată în rechizitoriu.

Oamenii prinși cu falsul în cărțile de muncă și-au recunoscut faptele, iar mulți dintre ei au acceptat să facă acorduri de recunoaștere a vinovăției, o parte dintre dosare aflându-se în judecată pe rolul Tribunalului Vrancea. Un astfel de acord permite inculpatului, acuzat în acest caz de cumpărare de influență, să primească pedepse minime prevăzute de lege, închisoare cu suspendare și muncă în folosul comunității. Evident, odată cu această condamnare, oamenii prinși cu falsuri își pierd dreptul la pensie.

Cele două funcționare, considerate capii fabricii de falși pensionari, sunt încă anchetate de DNA.

Sursa: ziare.com