Ministrul Culturii: Avem lipsă de modele. Elevii ar trebui să meargă obligatoriu la teatru, la operă, la muzeu și apoi să scrie un eseu despre ce au văzut

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, crede că România se confruntă cu o lipsă de modele. Acesta a arătat că a avut o discuție cu ministrul Educației, Ligia Deca, pentru a identifica soluții de a aduce cât mai mulți elevi în sălile de spectacol de la teatru, operă sau în muzee.

Ian 24, 2023 - 08:43
Urmărește-ne peGoogle news
Ministrul Culturii: Avem lipsă de modele. Elevii ar trebui să meargă obligatoriu la teatru, la operă, la muzeu și apoi să scrie un eseu despre ce au văzut
Foto: Lucian Romaşcanu/Facebook

„Am vorbit cu doamna Ligia Deca şi am rugat-o foarte mult să considere, în momentul în care face programele, obligativitatea mergerii la teatru, la operă, la muzeu. Copiii, după ce fac această vizită, să facă un eseu despre ceea ce au văzut, astfel încât să le creştem obiceiul de a face acest lucru. Acum este recomandat, foarte puţină lume se întâmplă să meargă pe la instituţii de cultură şi lucrurile nu pot merge bine în felul ăsta”, a susţinut Romaşcanu.

Ministrul Culturii a vorbit despre nevoia de readucere a respectului față de meserii.

„A fost un sondaj în Bucureşti, acum câţiva ani de zile, şi 51% din copii au spus că şi-ar dori să fie, şi nu dau nume, dar un mare proprietar de club, de fotbal şi de terenuri. Noi, clasa politică, avem o problemă pentru că trebuie să furnizăm modele. Lumea academică trebuie să furnizeze modele adevărate. Trebuie să re-respectabilizăm meseriile care contează: profesorii să fie bine plătiţi, medicii încep să fie deja bine plătiţi, să poţi să arăţi într-o vreme în care totul, din păcate, totul e foarte material, că succesul în viaţă poate veni şi altfel decât repede”, a spus Romaşcanu.

„Nu sunt pentru manele, şi o spun public, nu pentru muzica în sine, ci pentru ceea ce reprezintă ea şi cam cu cine te învecinezi când asculţi manele. Orice se întâmplă artistic, chiar şi pseudo-artistic, nu poate fi interzis. Am depăşit acel fenomen. Tot ce putem noi face este să creştem copiii de aşa natură încât să nu se mai identifice cu tipul ăla de mesaj. Avem lipsă de modele”, a mai spus Romașcanu, întrebat ce ar trebui făcut ca, în locul manelelor, tinerii să asculte alt gen muzical.

Sursa: Gândul.ro