Armata, Biserica și Pompierii sunt instituțiile în care românii au cea mai mare încredere - Administrația Prezidențială, doar 16 procente încredere

Potrivit sondajului Centrului de Sociologie Urbană și Regională (CURS) efectuat în perioada 10-20 ianuarie 2023, mai bine de jumătate dintre români cred că țara noastră nu va reuși să intre în Spațiul Schengen nici în 2023.

Ian 23, 2023 - 13:13
Ian 23, 2023 - 13:30
Urmărește-ne peGoogle news
Armata, Biserica și Pompierii sunt instituțiile în care românii au cea mai mare încredere - Administrația Prezidențială, doar 16 procente încredere
Imagine cu caracter ilustrativ

53% dintre respondenți nu cred că România va fi admisă în Schengen, în 2023. Doar 39% sunt încrezători că scenariul de anul trecut nu se va mai repeta.

75% dintre români cred că „lucrurile merg într-o direcție greșită”, în timp ce doar 12% sunt optimiști. 

Instituțiile cu cea mai mare încredere sunt Armata – 67%, Biserica – 63% și Pompierii – 63%. Administrația Prezidențială a lui Klaus Iohannis mai beneficiază de doar 16% încredere, Guvernul de 15%, Parlamentul de 9%, cât și partidele politice, de altfel.

Potrivit studiului, cei mai mulți români sunt de părere că prioritatea guvernului și a președintelui ar trebui să fie prețurile, inflația, utilitățile, prețul energiei – 28%. În top urmează nivelul de trai, pensiile, salariile – 22%, economia, criza economică  – 17%, sănătatea, pandemia – 7%, armata, siguranța națională – 7%, corupția, hoția – 6%, locurile de muncă – 4%, educația – 3%.

51% dintre români s-au declarat „foarte afectați” de creșterea alarmantă a prețurilor, iar 40% „destul de afectați”. 6% au susținut că sunt „destul de puțin afectați”, iar 2% „foarte puțin/deloc afectați”.

Volumul eşantionului a fost de 1.067 de respondenţi cu drept de vot, cu vârsta minimă de 18 ani.

Pesimismul românilor cu privire la aderarea României în Schengen pare justificat. Karl Nehammer, cancelarul Austriei, a anunțat săptămâna trecută că țara sa îşi menţine veto-ul faţă extinderea Spaţiului Schengen, „atât timp cât acesta nu funcţionează”. Oficialul de la Viena a cerut „măsuri concrete din partea Comisiei Europene, pentru întărirea protecţiei frontierei externe a UE.

„Atât timp cât Spaţiul Schengen nu funcţionează, şi, spre exemplu, Germania desfăşoară controale la frontiere cu alte state membre Schengen precum Austria, la fel cum procedează şi multe alte state europene, nu putem extinde acest Spaţiu. Veto-ul Austriei rămâne, de aceea, în vigoare, până când situaţia se va schimba fundamental”, a declarat Karl Nehammer.