Bugetul forțelor armate franceze va crește cu o treime în perioada 2024-2030, a anunțat vineri Emmanuel Macron

Acesta va fi majorat la 400 de miliarde de euro, ca parte a viitoarei legi de programare militară (LPM) ale cărei linii directoare sunt prezentate de președintele Republicii.

Ian 21, 2023 - 16:45
Ian 21, 2023 - 17:17
Urmărește-ne peGoogle news
Bugetul forțelor armate franceze va crește cu o treime în perioada 2024-2030, a anunțat vineri Emmanuel Macron
Foto: MApN/ Imagine cu caracter ilustrativ

„LPM reflectă eforturile țării în favoarea armatelor sale” și „aceste eforturi vor fi proporționale cu pericolele, adică considerabile”, a declarat Emmanuel Macron în timpul urărilor adresate armatelor la baza aeriană de la Mont-de-Marsan (Landes), adăugând că „după ce am reparat armatele, le vom transforma”.

Acest text programatic este așteptat cu nerăbdare, în condițiile în care războiul din Ucraina a scos în evidență slăbiciunile sistemului militar francez.

Prezentată Parlamentului în martie, LPM continuă efortul financiar în domeniul apărării după o LPM 2019-2025 de 295 de miliarde de euro, care pusese capăt unor ani de reduceri bugetare în armată.

„Trecem de la o logică de reparații la o logică de transformare a armatelor. Trebuie să fim capabili să fim mai eficienți și mai eficace”, a subliniat Palatul Elysée.

Cu toate acestea, această creștere puternică a bugetului este temperată de inflație și de explozia costurilor energiei, scrie Le Figaro.

Războiul din Ucraina i-a determinat chiar și pe cei mai reticenți europeni să cheltuiască mai mulți bani pentru apărare. Anul trecut, Germania a deblocat 100 de miliarde de euro pentru modernizarea forțelor sale armate.

Noua LPM se va axa în primul rând pe suveranitate, în timp ce Franța intenționează să rămână o putere „respectată pentru statutul său de țară cu armament nuclear, un motor al autonomiei strategice europene, un aliat exemplar în spațiul euroatlantic, un partener de încredere și credibil”, a subliniat Emmanuel Macron la începutul lunii noiembrie, la prezentarea ultimei revizuiri strategice naționale.

Eforturile de modernizare a disuasiunii nucleare franceze – pentru care sunt alocate credite de plată în valoare de 5,6 miliarde de euro în 2023 – vor fi continuate.

Capacitățile cibernetice vor fi „consolidate în mod semnificativ” pentru a avea o „capacitate cibernetică de prim rang”.

Sursa: Național