Antony Blinken: Tensiunile dintre Statele Unite și China s-au redus

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, a recunoscut vineri o scădere a tensiunilor cu China, exprimându-şi în acelaşi timp din nou îngrijorarea în legătură cu Taiwanul, scrie AFP.

Ian 21, 2023 - 09:47
Ian 21, 2023 - 09:50
Urmărește-ne peGoogle news
Antony Blinken: Tensiunile dintre Statele Unite și China s-au redus
Foto: U.S. Embassy Nigeria

Întrebat în timpul unui schimb de idei la Universitatea din Chicago dacă temperatura a scăzut în relaţiile cu gigantul asiatic, el a răspuns: "Cred că da, pentru că atunci când discuţi, când eşti angajat în acest sens, tinde să aibă acest efect".

"Restul lumii se aşteaptă ca noi să gestionăm această relaţie în mod responsabil", a continuat el, deoarece celelalte ţări "ştiu că aceasta le afectează şi pe ele".

Blinken va vizita Beijingul pe 5 şi 6 februarie, potrivit unui responsabil american, prima deplasare la acest nivel în China după cea a predecesorului său republican Mike Pompeo în 2018.

Călătoria a fost decisă în marja unui summit în Indonezia, în noiembrie, între preşedinţii americani Joe Biden şi chinez Xi Jinping.

Dar Blinken şi-a exprimat în acelaşi timp îngrijorarea în legătură cu Taiwanul, amintind încercările Beijingului de a izola insula - considerată de puterea chineză ca parte a teritoriului său -, precum şi o serie de manevre militare.

"Ceea ce am văzut în ultimii ani este, cred, că China a decis că nu se mai simte confortabil cu statu-quoul" legat de insulă, a spus el.

"Iată ce le spunem chinezilor: voi susţineţi că este o chestiune de suveranitate, vă răspundem că aceasta priveşte direct Statele Unite şi restul lumii", invocând rolul crucial al Taiwanului pentru economia globală cu rolul său în producţia semiconductoarelor.

Blinken a mers vineri la Chicago (nord), unde s-a întâlnit în special cu membri ai comunităţii ucrainene, mai scrie AFP.

Sursa: Știrile TVR