Președinta Republicii Moldova a solicitat la Davos sisteme antiaeriene şi ajutor financiar pentru Republica Moldova

Republica Moldova a solicitat aliaţilor săi sisteme defensive antiaeriene în timp ce războiul în Ucraina vecină continuă, dar eforturile Rusiei de a destabiliza Republica Moldova au eşuat până în prezent, a declarat preşedinta Maia Sandu într-un interviu acordat joi agenţiei Reuters la Forumul Economic Mondial de la Davos.

Ian 19, 2023 - 20:40
Urmărește-ne peGoogle news
Președinta Republicii Moldova a solicitat la Davos sisteme antiaeriene şi ajutor financiar pentru Republica Moldova
Foto: Președinția Republicii Moldova

''Am solicitat sisteme de supraveghere şi de apărare aeriană. Înţelegem că Ucraina este prioritară şi trebuie să le primească, dar sperăm să primim şi noi ceva'', a spus Maia Sandu.

Președinta Republicii Moldova a adăugat că țara sa are nevoie de asemenea de un ajutor financiar extern anul acesta care să fie cel puţin la nivelul celui din 2022, adică cel puţin 600 de milioane de euro, pentru a-şi proteja populaţia în faţa inflaţiei.

În cele trei zile ale Forumului Economic Mondial, Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut discuții despre situația din regiune cu Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, cancelarul german Olaf Scholz, cu prim-ministrul spaniol Pedro Sánchez precum și cu premierul Irlandei, Leo Varadkar, toți cei patru lideri fiind așteptați în Moldova în luna iunie, la cea de-a doua reuniune a Comunității Politice Europene.

Maia Sandu a discutat și cu importanți lideri din mediul global de afaceri, printre aceștia numărându-se Markus Krebber, directorul executiv al concernului german RWE AG, lider european în domeniul energetic, inclusiv al energiei regenerabile, precum și Levent Cakiroglu, directorul executiv al holdingului Koç, cel mai mare grup industrial din Turcia. Președinta Maia Sandu le-a vorbit interlocutorilor despre oportunitățile oferite de piața Moldovei și i-a îndemnat să examineze posibilitatea extinderii afacerilor lor în Republica Moldova.

De asemenea, Maia Sandu a făcut un schimb de opinii cu Alex Soros, președintele Fundațiilor pentru o Societate Deschisă, despre proiectele realizate și planificate de către fundația sa în Moldova. La fel, a vorbit și cu fostul premier britanic Tony Blair, directorul Institutului pentru Schimbări Globale, despre metodele de creștere a eficienței instituțiilor publice. 

În ultima zi la Davos, Președintele Republicii Moldova a participat la o discuție găzduită de către redacția ziarului Washington Post, unde a vorbit despre agenda de securitate regională.