Inteligența artificială va lăsa o mulțime de oameni fără locuri de muncă - Nu doar joburile ce presupun muncă fizică vor fi scoase din grilă

Un expert în piața muncii, Cătălin Ghinănaru, cercetător științific la Institutul Național de Cercetare, a dat un verdict dureros pentru români. Multe locuri de muncă vor dispărea foarte curând, scrie rfi.ro.

Ian 19, 2023 - 10:24
Urmărește-ne peGoogle news
Inteligența artificială va lăsa o mulțime de oameni fără locuri de muncă - Nu doar joburile ce presupun muncă fizică vor fi scoase din grilă
Imagine cu caracter ilustrativ

Printre locurile de muncă care nu vor rezista în faţa provocărilor lumii moderne se numără cel de contabil, extrem de popular pe întreg mapamondul. De asemenea, vor dispărea și profesiile de tehnician de imprimare 3D, de consilier de cuplu sau de numerolog.

„În Clasificarea Ocupațiilor din România care este gestionată de Ministerul Muncii și Protecției Sociale există mii de ocupații introduse acolo în timp. Și care reflectă până la urmă schimbările care s-au produs pe piața românească a muncii. Tehnician de imprimare 3D arată apariția unei noi tehnologii, maturizarea ei pe piață. Și faptul că sigur această tehnologie produce și în România și va avea un impact semnificativ asupra tuturor proceselor de producție. De înțeles că ele sunt introduse acolo nu pentru că dorește ministerul. Ci pentru că există o cerință din partea pieței, ori se modifică conținutul ocupației, ceea ce este foarte important, pentru că în Clasificarea Ocupațiilor din România există și o descriere a ocupației. Nu e doar o ocupație care pune eticheta numerolog. Asta sare în ochi. Dar există o descriere a ocupaţiei respective”, a declarat specialistul pentru sursa citată.

Se anunță vremuri din ce în ce mai grele pentru români, avertizează Ghinăraru. „Dacă se produce o modificare a conținutului atunci la cererea agenților pieței, care sunt direct interesați de ocupația respectivă, indiferent care ar fi ea, apare o modificare de conținut. Au apărut foarte multe ocupații legate de noile tehnologii, de tehnologiile informațiilor și comunicațiilor." În plus, România va primi din ce în ce mai mulți cetățeni străini din Africa și Asia, dispuși să muncească mai mult și pentru mai puțini bani, a avertizat specialistul.