Parlamentul European cere desemnarea Gardienilor Revoluției din Iran drept organizație teroristă

Parlamentul European a cerut miercuri Uniunii Europene să desemneze Gardienii Revoluției din Iran drept organizație teroristă pentru reprimarea protestelor antiguvernamentale, precum și pentru livrările de drone către Rusia, scrie boursorama.com.

Ian 18, 2023 - 22:37
Urmărește-ne peGoogle news
Parlamentul European cere desemnarea Gardienilor Revoluției din Iran drept organizație teroristă
Imagine cu caracter ilustrativ

Legăturile dintre UE și Iran s-au deteriorat în ultimele luni, pe măsură ce negocierile pentru relansarea acordului din 2015 privind programul nuclear iranian au intrat în impas.

UE a criticat din ce în ce mai mult reprimarea protestelor din Iran, în condițiile în care zeci de persoane arestate în ultimele luni au fost condamnate la moarte, iar unele au fost executate.

Un val de proteste a zguduit Republica Islamică de la moartea în arest, la 16 septembrie 2022, a lui Mahsa Amini, o femeie kurdă iraniană în vârstă de 22 de ani, arestată pentru că purta „haine nepotrivite”, în conformitate cu codul vestimentar islamic strict al femeilor din Iran.

Parlamentul European a condamnat „reprimarea brutală de către Iran și Corpul Gardienilor Revoluției a protestelor care au urmat morții lui Mahsa Amini după arestarea sa violentă, precum și abuzurile și relele tratamente aplicate de „poliția morală” iraniană”, într-un text susținut de majoritatea deputaților europeni.

Textul solicită UE să desemneze Gărzile Revoluționare drept organizație teroristă „având în vedere activitățile sale teroriste, reprimarea demonstranților și livrările de drone către Rusia”.

O astfel de decizie ar însemna că apartenența la Gardienii Revoluției ar fi considerată o infracțiune de către UE și că activele deținute de organizație în țările blocului ar fi înghețate.

Sursa: G4Media