Ministrul de Externe rus Serghei Lavrov: „SUA, prin intermediul Ucrainei, poartă un război împotriva ţării noastre”

Ministrul de Externe rus Serghei Lavrov a afirmat miercuri, 18 ianuarie, în conferinţa de presă anuală că Moscova nu a văzut deocamdată propuneri serioase pentru pace în Ucraina şi că ideile preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski pe acest subiect sunt inacceptabile, relatează Reuters.

Urmărește-ne peGoogle news
Ministrul de Externe rus Serghei Lavrov: „SUA, prin intermediul Ucrainei, poartă un război împotriva ţării noastre”
Foto: MFA Russia/ Twitter

Şeful diplomaţiei ruse a asigurat că Moscova este gata să discute despre conflict cu ţările occidentale şi să răspundă la orice propunere serioasă, dar că orice discuţie trebuie să abordeze şi preocupările în context mai larg ale Rusiei cu privire la securitate.

Lavrov şi-a reiterat apelul către NATO de a-şi retrage "infrastructura militară" din Ucraina şi din alte ţări apropiate de graniţele Rusiei.

El a comparat totodată recentele acţiuni ale SUA cu cele ale lui Adolf Hitler şi Napoleon Bonaparte, spunând că Washingtonul a subjugat Europa pentru a duce război cu Moscova, printr-o tactică ce a mai fost folosită în istorie de liderul nazist şi împăratul francez.

"SUA, prin intermediul Ucrainei, poartă un război împotriva ţării noastre cu aceeaşi misiune: soluţionarea finală a problemei ruse", a declarat Serghei Lavrov.