Percheziții la Vama Albița și la alte treceri vamale din zona Moldovei - Sunt vizați polițiști de frontieră și vameși

Lucrătorii DGA și procurorii de la DNA au descins în punctulele de trecere al frontierelor, marți dimineață. Sunt vizați vameși și polițiști de frontieră.

Ian 17, 2023 - 10:16
Urmărește-ne peGoogle news
Percheziții la Vama Albița și la alte treceri vamale din zona Moldovei - Sunt vizați polițiști de frontieră și vameși
Foto: 7Media / Vama Albița

Nici bine nu și-au primit sentința vameșii de la Albița acuzați în 2013 de fapte de corupție, că aceeași Vamă a fost luată din nou la bani mărunți de lucrătorii de la Direcția Generală Anticorupție (DGA) și DNA, însoțiți de trupe ale Jandarmeriei Române.

Acțiune de același tip se desfășoară și în vama din județul vecin, de la Sculeni. Sunt vizate fapte de corupție, atât ale vameșilor cât și ale polițiștilor de frontieră. Perchezițiile au început cu ora 6.00 dimineață.

Potrivit unor surse, peste 20 de persoane sunt vizate, agenți și vameși. Șpaga ar fi fost între 20-250 euro pentru a facilita tranzitarea României de către moldoveni care doreau sa ajungă în Germania.

Ca răspuns la solicitările formulate de reprezentanți ai mass media, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași, în coordonare cu autorități judiciare din Republica Moldova, beneficiind de sprijinul Eurojust (Agenția Uniunii Europene pentru cooperare judiciară în materie penală) efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție în legătură cu tranzitarea unor puncte de frontieră, comise în perioada iulie 2021-septembrie 2022.

În cursul zilei de 17 ianuarie 2023, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții în 31 locații situate pe raza județelor Iași, Vaslui, Botoșani, Galați, Neamț și Bihor din care cinci sunt puncte de trecere a frontierei, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție, a Grupării Mobile de Jandarmi Bacău și a Direcției de Operațiuni Speciale.

Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare.