Pancreasul artificial, testat cu succes pe 26 de voluntari diabetici

Noua terapie a scăzut nivelul mediu de zahăr din sânge al participanților cu 36% în comparație cu injecțiile cu insulină.

Ian 17, 2023 - 06:58
Urmărește-ne peGoogle news
Pancreasul artificial, testat cu succes pe 26 de voluntari diabetici
Foto: Pixabay/ Imagine cu caracter ilustrativ

Medicii britanici au folosit cu succes pancreasul artificial pentru a stabiliza nivelurile de insulină și zahăr din organismul a 26 de voluntari cu forme severe de diabet de tip 2. Lucrarea a fost publicată în Nature Medicine. Acest lucru a fost anunțat miercuri de serviciul de presă al Universității din Cambridge.

Dezvoltarea diabetului de primul și al doilea tip duce nu numai la o alterare a metabolismului zaharurilor în corpul uman, ci provoacă și disfuncționalități în organism. În special, persoanele cu diabet zaharat de tip 1 și tip 2 suferă adesea de răni care nu se vindecă, sistem imunitar slăbit și infecții ale tractului urinar.

Conform statisticilor OMS, aproximativ 463 de milioane de oameni suferă astăzi de diabet de tip 1 și tip 2. Prima formă apare ca urmare a bolilor autoimune, iar a doua - din cauza nivelului cronic crescut de zahăr din sânge. Oamenii de știință au studiat posibilii factori care contribuie la dezvoltarea acestor boli de câteva decenii.

Unul dintre factorii cheie de risc de acest fel este supraponderalitatea. Câștigarea de kilograme în plus este adesea însoțită de o creștere bruscă a zahărului din sânge și a nivelului de insulină, care în multe cazuri duce la epuizarea rapidă a pancreasului și la dezvoltarea diabetului de tip 2.

Noul sistem nu numai că monitorizează continuu modificările concentrației de zahăr din corpul pacienților, dar prezice și cantitatea de insulină care trebuie administrată în cazul unor vârfuri ale concentrației de glucoză. Spre deosebire de analogi, acest dispozitiv funcționează într-un mod complet automat.

Medicii au testat activitatea pancreasului artificial în experimente care au implicat 26 de voluntari cu forme severe de diabet de tip 2. Au fost forțați să ia insulină de mai multe ori pe zi. Oamenii de știință au implantat dispozitive în corpul participanților la experiment și au urmărit schimbarea nivelurilor de zahăr timp de opt săptămâni. Măsurători similare au fost luate de cercetători pentru terapia standard cu insulină.

Observațiile au arătat că organul artificial a făcut față bine sarcinii care i-a fost atribuită. Voluntarii au avut niveluri normale de zahăr 66% din timp. Noua terapie a scăzut nivelul mediu de zahăr din sânge al participanților cu 36% în comparație cu injecțiile cu insulină.

După cum se menționează în mesaj, în viitorul apropiat, oamenii de știință intenționează să efectueze teste mai ample, cu participarea unui număr mai mare de voluntari. Finalizarea lor cu succes va deschide calea pentru aplicarea clinică în masă a tehnologiei.

Sursa: Adevarul.ro