Preşedintele Erdogan: Suedia şi Finlanda trebuie să extrădeze până la „130 de terorişti” pentru ca Turcia să le aprobe aderarea la NATO

Suedia şi Finlanda trebuie să deporteze sau extrădeze în Turcia până la 130 de 'terorişti' înainte ca parlamentul de la Ankara să le aprobe cererile de aderare la NATO, a transmis preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, transmite Reuters.

Urmărește-ne peGoogle news
Preşedintele Erdogan: Suedia şi Finlanda trebuie să extrădeze până la „130 de terorişti” pentru ca Turcia să le aprobe aderarea la NATO
Foto: Creative Commons/Wikimedia

Turcia afirmă că Suedia, în special, trebuie să adopte o atitudine mai clară împotriva a ceea ce Ankara consideră a fi terorişti, în principal militanţi kurzi şi un grup pe care îl acuză de tentativa de puci din 2016.

„Noi am spus: uitaţi, dacă nu ni-i predaţi pe teroriştii voştri, nu o putem trece prin parlament (ratificarea cererii de aderare la NATO - n.red.)”, a afirmat Erdogan duminică seara, referindu-se la o conferinţă de presă comună avută în noiembrie cu prim-ministrul suedez Ulf Kristersson.

„Pentru ca aceasta să treacă prin parlament, înainte de toate trebuie să ne predaţi mai mult de 100, în jur de 130 dintre aceşti terorişti”, a continuat preşedintele turc. Suedia şi Finlanda au semnat în iunie 2022 un acord tripartit cu Turcia menit să depăşească obiecţiile acesteia.

Ca parte a acordului, cele două ţări scandinave s-au angajat să ia în considerare „cu celeritate şi în detaliu cererile nerezolvate de deportare sau extrădare a suspecţilor de terorism”, ţinând cont de informaţiile primite de la Turcia şi cu respectarea legislaţiei europene.

Purtătorul de cuvânt al lui Erdogan, Ibrahim Kalin, a declarat sâmbătă că timpul se scurge pentru ca parlamentul turc să ratifice cererile Suediei şi Finlandei înainte de alegerile prezidenţiale şi parlamentare aşteptate în luna mai. Luni, Kristersson a afirmat că ţara sa se află într-o „poziţie bună” pentru a-şi asigura ratificarea de către Turcia a cererii sale.

Sursa: DCNews