Ministerul Finanțelor: O treime dintre firmele cu capital austriac din România au datorii la stat

Dintre cele aproape 3.000 de firme cu capital majoritar austriac din baza de date a ANAF care operează în România, aproape 1.000 figurează cu obligații fiscale neachitate către bugetul de stat, totalizând 392 milioane de lei, a informat profit.ro.

Urmărește-ne peGoogle news
Ministerul Finanțelor: O treime dintre firmele cu capital austriac din România au datorii la stat
Foto: Ministerul Finanțelor/ imagine cu caracter ilustrativ

„La data de 30 noiembrie a anului 2022, un număr de 2.915 contribuabili cu capital majoritar austriac figurează în baza de date a Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), din care un număr de 2.021 de contribuabili nu înregistrau obligații fiscale restante. Un număr de 894 înregistrau obligații fiscale neachitate la bugetul general consolidat, în sumă de 391,8 milioane lei”, a transmis Ministerul de Finanțe pentru profit.ro.

Totodată, peste 500 de firme cu capital austriac sunt în procedură de executare silită.

Numele firmelor nu au fost dezvăluite, pentru că ANAF și Ministerul Finanțelor au limite prevăzute de legislația secretului fiscal privind informațiile fiscale pe care le pot face publice.

Datoria totală de aproape 392 milioane de lei, înregistrată la finalul lunii noiembrie 2022, adică 78,4 milioane de euro, este importantă, iar autoritățile de la București vor proceda conform legii pentru recuperarea banilor.

Firmele austriece au intrat în atenția publică în contextul în care Austria a fost statul care s-a opus în decembrie 2022 aderării României la spațiul Schengen, iar politicieni, oameni de afaceri și chiar oameni obișnuiți au vehiculat posibilitatea boicotării companiilor cu capital austriac.

Recent, șeful ANAF, Lucian Heiuș, a anunțat că va fi verificată „la sânge” și compania OMV Petrom pentru a vedea dacă se încadrează sau nu la plata taxei de solidaritate.

„Dacă vor refuza să plătească, vom veni cu o impunere și apoi vom trece spre executarea silită”, a afirmat Lucian Heiuş.

Sursa: Libertatea.ro