Tancuri de ultimă generaţie Challenger 2, tancuri modernizate Leopard 2, blindate Bradley, blindate ușoare și sisteme de artilerie, vor fi livrate Ucrainei

Anunţul privind tancurile de ultimă generaţie Challenger 2 a fost făcut de premierul Rishi Sunak. Marea Britanie devine astfel prima ţară care trimite tancuri grele de luptă Ucrainei. Mai multe ţări occidentale au anunţat suplimentarea livrărilor de blindate şi de echipamente militare către Ucraina. Între timp, ministrul Apărării de la Kiev a declarat la BBC că ţara sa e membru de facto al NATO.

Ian 14, 2023 - 22:15
Ian 14, 2023 - 22:16
Urmărește-ne peGoogle news
Tancuri de ultimă generaţie Challenger 2, tancuri modernizate Leopard 2, blindate Bradley, blindate ușoare și sisteme de artilerie, vor fi livrate Ucrainei
Foto: Міністерство оборони України

Țările occidentale și-au schimbat viziunea despre război, a declarat la BBC ministrul Apărării din Ucraina, care susține că știa că țara sa urma să primească armament greu, inclusiv tancuri și avioane de luptă.

Oleksii Reznikov a menționat că trupele ucrainene înțeleg cum să folosească armele occidentale și au un nivel de interoperabilitate care ar permite Ucrainei să devina curând membră NATO.

Jurnalistul BBC l-a întrebat, între altele, dacă Ucraina are toate armele necesare fazei următoare a războiului și dacă nu consideră controversată declarația sa potrivit căreia Ucraina este membră de facto a NATO.

Oleksii Reznikov, ministrul Apărării din Ucraina: "Avem o mulțime de arme moderne, standard NATO. Înseamnă că Ucraina ca țară, forțele armate, sectorul nostru de securitate și apărare s-au transformat într-un membru al NATO de facto. Nu de jure, ci de facto. (...) De ce să fie controversată? Este realitatea. Este un fapt."

Premierul britanic a discutat la telefon cu președintele Zelenski despre voința Regatului Unit de a-și intensifica sprjiinul pentru Ucraina. Oficial, Londra va trimite tancuri Challenger și sisteme de artilerie suplimentare. Patru ar urma să fie trimise imediat, iar 8 mai târziu, potrivit presei britanice.

Polonia a anunțat recent că este pregătită să trimită tancuri modernizate Leopard 2 de producție germană în Ucraina.

Livrările ar urma să se producă în cadrul unei coaliții internaționale.

Și Finlanda pare dispusă să contribuie cu câteva tancuri de luptă. Germania precizează că nu a primit o solicitare oficială în acest sens.

SUA au anunțat recent un nou ajutor pentru Ucraina de 3 miliarde dolari și 50 de blindate Bradley. Și Germania va trimite blindate ușoare, destinate transportului de trupe, și o baterie de apărare antiaeriană Patriot. Franța a anunțat că va livra Ucrainei tancuri ușoare.

Țările occidentale care acordă ajutor militar Ucrainei vor avea o noua reuniune de coordonare pe 20 ianuarie, la baza americana Ramstein, în Germania.