Autorităţile ruse îl declară agent al străinătăţii pe popularul actor Arthur Smolianinov

Autorităţile ruse au inclus alte șapte persoane fizice sau juridice pe lista „agenților străini”, printre acestea numărându-se și popularul actor rus Arthur Smolianinov, care a afirmat că este gata să lupte alături de trupele ucrainene împotriva Moscovei, informează AFP.

Ian 14, 2023 - 08:59
Urmărește-ne peGoogle news
Autorităţile ruse îl declară agent al străinătăţii pe popularul actor Arthur Smolianinov
Foto: Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported

În vârstă de 39 de ani, Arthur Smolianinov a părăsit Rusia după declanşarea ofensivei ruseşti în Ucraina. Într-un interviu acordat ziarului de opoziţie Novaia Gazeta Europe, publicat săptămâna trecută, el a spus că s-ar vedea luptând împotriva forţelor ruse.

„Dacă aş participa la acest război, ar fi de partea Ucrainei”, a afirmat actorul, adăugând că nu-i pasă ce se va întâmpla cu Rusia în viitor, chiar dacă ţara va fi redusă la „cenuşă radioactivă".

Interviul acordat de Smolianinov a stârnit proteste în rândul susţinătorilor Kremlinului. Luni, şeful Comisiei de Investigaţii, Aleksandr Bastrikin, a dispus deschiderea urmăririi penale împotriva actorului.

Ministerul Justiţiei de la Moscova a adăugat, vineri, numele actorului pe lista sa de „agenţi ai străinătăţii", o etichetă utilizată pe scară largă de autorităţile ruse pentru a reprima vocile critice.

Această clasificare prevede proceduri administrative dificile şi identificarea ca atare a celor declaraţi „agenţi ai străinătăţii” în orice publicaţie, inclusiv pe reţelele de socializare, în caz contrar fiind prevăzute amenzi.

Arthur Smolianinov este cunoscut în Rusia în special pentru rolul din filmul „A 9-a companie” lansat în 2005, care are loc în perioada în care URSS a invadat Afganistanul.

Alte câteva personalităţi ruse, inclusiv criticul muzical Artemi Troiţki, cunoscut pentru opoziţia sa faţă de politicile Kremlinului şi, de asemenea, exilat la Tallinn, Estonia, au fost clasificate vineri drept „agenţi ai străinătăţii”.

Pe noua listă de „agenți străini” se mai regăsește și fostul șef al personalului opozantului rus Alexei Navalnîi din Perm, Serghei Ukhov și jurnalistul ucrainean de televiziune, Oleksandr Șeleț.

Până în prezent, există 522 de persoane înregistrate în registrul „agenților străini” ținut de Ministerul Justiției din Rusiei.

Sursa: Libertatea.ro