Doi polițiști au fost trimiși de judecători să lucreze în cimitir după ce au bătut un bărbat beat și încătușat, în secția de poliție

Judecătorii i-au găsit vinovați de purtare abuzivă și au decis să-i condamne la închisoare cu suspendare și muncă în folosul comunității. În plus, instanța le-a interzis dreptul de a ocupa o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat pentru o perioadă de un an.

Ian 13, 2023 - 14:06
Feb 7, 2023 - 15:31
Urmărește-ne peGoogle news
Doi polițiști au fost trimiși de judecători să lucreze în cimitir după ce au bătut un bărbat beat și încătușat, în secția de poliție
Foto: IPJ Cluj/ Imagine cu caracter ilustrativ

Polițiștii găsiți vinovați vor trebui să-i plătească bărbatului pe care l-au bătut daune morale în valoare de 1000 de euro.

Un al treilea polițist, care se afla în sistem de doar 8 luni la data săvârșirii faptei, a fost achitat. Acesta fusese acuzat de omisiunea sesizării pentru că nu și-a informat superiorii în legătură cu ilegalitățile care s-au întâmplat în birou.

Sentința a fost dată de Curtea de Apel București pe 4 ianuarie 2023 și este definitivă.

Isprava în urma căreia polițiștii A.A.T., F.A.S. și A.N.C. au fost deferiți justiției s-a petrecut în data de 5 iunie 2019. În acea zi o vânzătoare de la o tonetă de bilete din zona Piața Universității a solicitat ajutorul unui echipaj de poliție, fiind agasată de un cetățean băut, care avea un comportament agitat, specific stării de ebrietate în care se afla.

Bărbatul a fost încătușat și dus cu mașina poliției la secție unde a fost bătut, lovit peste cap cu palma în repetate rânduri, deși omul era inofensiv și cu mâinile legate la spate. Când a scăpat de acolo a sunat imediat la 112 și a cerut ajutorul ambulanței, reclamând că a fost bătut „în așa hal”, respectiv „în viața mea nu am fost bătut fără a ridica privirea în fața acestor oameni”.

Fapta a fost raportată la Biroul Control Intern, iar în cauză a început ancheta, polițiștii fiind cercetați pentru purtare abuzivă. Conform actului de acuzare au ținut victima în secție de la ora 13.25 și i-au dat drumul la 14:49, bătăile primite de om fiind înregistrate pe camerele de supraveghere.

Polițiștii au încercat să se disculpe, negând că l-au lovit în cap pe respectivul cetățean, ci doar că l-au împins în piept și gât. Imaginile au dovedit însă contrariul, iar judecătorii au ținut cont de aceste probe, apreciind că polițiștii au mințit.

”Ceea ce particularizează faptele ambilor inculpaţi, prin raportare la orice altă faptă de lovire a unei persoane, este faptul că ele au fost comise de agenţi de poliţie, în interiorul unei secţii de poliţie, faţă de o persoană imobilizată, care nu prezenta nici un pericol pentru ei. Situaţia în care în care s-au aflat cei doi inculpaţi nu a fost deosebită pentru activitatea lor profesională (raportat la vechimea mare în profesie, specificul ei, care implică interacţiuni cu persoane cu comportament potenţial dificil, caracterul dificil al victimei, de notorietate la nivelul secţiei de poliţie) şi, de aceea, nu a necesitat resurse speciale pentru a-i face faţă”, se arată în motivarea instanței.

În plus, judecătorii au apreciat că polițiștii incriminați au avut suficient de multă experiență, știind să lovească o persoană astfel încât să nu lase urme, cu palma, nu cu pumnul.

”Instanţa a reţinut că modul în care inculpatul a lovit victima arată că acesta ştie să lovească într-o modalitate în care să existe un risc minim de a rămâne urme. (…) a fost conştient că trebuie să lovească în aşa fel încât să nu lase urme constatabile medico-legal, iar pe de altă parte că, în ciuda violenţei loviturilor, în mod atipic, inculpatul a lovit cu palma, nu cu pumnul, aspect care arată că acesta şi-a controlat comportamentul în felul şi scopul mai sus arătat („…l-am lovit cu palma fără să ştiu exact unde fiind foarte nervos. L-am lovit în zona umărului sau a pieptului. Dacă îl loveam în zona feţei îi provocam leziuni şi îşi scotea certificat medico-legal”, se arată în documentul citat.

Victima a solicitat ca despăgubiri morale 3000 de euro pentru tratamentul primit în secția de poliție, instanța acordând doar 1000 de euro, bani pe care vor trebui să-i plătească cei doi polițiști găsiți vinovați.

Sursa: ziare.com