Șoferii vor putea fi amendați și din spatele ghișeelor: Modificări propuse pentru Codul Rutier

Polițiștii vor să schimbe Codul rutier pentru ca unele contravenții să poată fi sancționate chiar de ofițerii de la ghișeele direcțiilor de permise, iar examenul pentru permis de motocicletă să fie filmat.

Ian 11, 2023 - 06:52
Urmărește-ne peGoogle news
Șoferii vor putea fi amendați și din spatele ghișeelor: Modificări propuse pentru Codul Rutier
Foto: DRPCIV/ Imagine cu caracter ilustrativ

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a pus recent în dezbatere publică un proiect de Ordonanță de Urgență (OUG) care vine cu o serie de modificări ale Codului rutier. În cazul în care acesta va fi aprobat, vor fi modificate zece articole ale legii privind circulația pe drumurile publice, iar acestea vor viza, între altele, modul în care se dă examenul de conducere la unele categorii de vehicule. În plus, se va înființa un registru unic pentru mopede și utilaje agricole, iar ofițerii de la ghișeu vor putea să dea amenzi.

„Deși în exercitarea atribuțiilor de serviciu privind eliberarea permiselor de conducere, a certificatelor de înmatriculare și a plăcilor cu numere de înmatriculare, ofițerii și agenții de poliție din cadrul serviciilor publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor pot lua act de încălcări ale prevederilor legislației privind circulația pe drumurile publice, incidente domeniului de activitate, ce pot constitui contravenții, aceștia nu au abilitarea legală de a constata astfel de fapte și de a aplica sancțiunile contravenționale prevăzute de lege”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Astfel, dacă proiectul va fi adoptat, ofițerii care lucrează la ghișeele direcțiilor pentru permise și înmatriculări vor putea să constate contravenții, adică să dea amenzi, de exemplu, șoferilor care dețin simultan două permise de conducere, unul emis de autoritățile din România și altul de proveniență străină, lucru interzis de lege.

În plus, va fi amendată și neîndeplinirea obligaţiei de a solicita autorităţii competente, în termenul prevăzut de lege, eliberarea unui nou permis de conducere sau certificat de înmatriculare ori de înregistrare, în cazul în care acestea au fost declarate furate, pierdute, deteriorate sau nu mai corespund din punctul de vedere al formei şi conţinutului celor în vigoare.

Nu vor scăpa de amenzi nici cei care nu își schimbă la timp certificatul de înmatriculare sau cei care nu înregistrează autovehiculul, tractorul agricol sau forestier ori remorcii în cazurile prevăzute de lege. 

Trebuie menționat că amenzile prevăzute în Codul rutier pentru aceste contravenții nu sunt de neglijat, acestea având un cuantum cuprins între 580 și 2.900 de lei.

În plus, polițiștii vor ca prin noua reglementare să se înființeze un  registru unic de evidență pentru mopede, macarale și utilaje agricole, vehicule care, în prezent, nu se înmatriculează, fiind numai înregistrate la cele peste trei mii de primării din țară.

 „Ținerea unei evidențe clare, precise și care să fie actualizată permanent, a vehiculelor supuse înregistrării, este necesară inclusiv pentru asigurarea și creșterea gradului siguranței circulației pe drumurile publice, prin facilitarea identificării proprietarilor, a deținătorilor legali, respectiv a conducătorilor vehiculelor supuse înregistrării, în cazul constatării săvârșirii unor fapte de natură contravențională sau penală la regimul circulației pe drumurile publice”, se arată în expunerea de motive.

O altă modificare vizează filmarea examenului pentru obținerea permiselor din categoriile A, A1 și A2, adică pentru motociclete.

 „Prin instalarea sistemelor tehnice de monitorizare pe autovehiculul în care se află examinatorul, se pot înregistra audio comenzile date de către acesta și se pot observa manevrele efectuate de către candidat, fapt ce permite observarea modalității în care candidatul se conformează normelor de circulație”, se mai subliniază în expunerea de motive.

În fine, și cei care au nevoie de un permis de conducere internațional vor fi afectați de noile prevederi. În prezent, emiterea acestui document contra cost este o afacere exclusivă a Automobil Clubul Român (ACR), iar Consiliul Concurenței a sesizat acest lucru și a cerut să fie emis de direcțiile pentru permise. Taxa cerută de ACR pentru emitere este în prezent de 800 de lei, deoarece include cotizația pentru a deveni membru al ONG-ului.

Sursa: Adevarul.ro