VIDEO: Republica Moldova, care nu are nici un tanc, a primit un lot de blindate „Piranha” din partea Germaniei

Transportoarele blindate vor intra în posesia Armatei Naționale a Moldovei iar joi vor fi prezentate în cadrul unei acțiuni publice la Chișinău. Gestul Germaniei vine ca urmare a vizitei efectuate la Chișinău de către ministrul federal al Apărării, Christine Lambrecht, la începutul lunii octombrie 2022. Germania s-a angajat atunci să doteze Armata Națională a Moldovei inclusiv cu drone și alte echipamente moderne.

Ian 10, 2023 - 20:54
Urmărește-ne peGoogle news
VIDEO: Republica Moldova, care nu are nici un tanc, a primit un lot de blindate „Piranha” din partea Germaniei
Foto: Captură Video

În contextul amenințărilor de securitate generate de războiul declanșat de Rusia contra Ucrainei, autoritățile de la Chișinău vorbesc tot mai des despre necesitatea unui sistem de apărare modern. Oferirea de către Germania a blindatelor „Piranha” se înscrie în această strategie. Sondajele arată că peste 70 la sută din cetățenii Republicii Moldova (stat neutru) consideră că modernizarea capabilităților Armatei Naționale este primordială.

Această percepție s-a format în special după 24 februarie 2022, când moldovenii s-au trezit dimineața din cauza exploziilor provocate de rachetele rusești care cădeau în Ucraina vecină. Autoritățile de la Chișinău au anunțat că, dacă rușii vor reuși să înainteze spre râul Nistru, moldovenii vor fi mobilizați să-și apere țara, dar au recunoscut că dotarea armatei este modestă și au cerut ajutor internațional. Armata ucraineană rezistă și este ca un scut în fața Moldovei. Totuși, au fost cazuri când rachete rusești au survolat ilegal spațiul aerian al Moldovei și au lovit ținte din Ucraina.

Capacitatea de apărare a Republicii Moldova a scăzut continuu din 1993, menționa în aprilie 2015 fostul ministru moldovean al Apărării, Viorel Cibotaru, actualmente ambasador al Moldovei în Regatul Belgiei. Potrivit lui, procesul de degradare s-a oprit la mijlocul anului 2014 când, pe fondul tensiunilor din Ucraina, a fost restabilită toată tehnica de luptă rămasă de pe vremea URSS.

În limitele unui buget modest de mai puțin de 0,3% din Produsul Intern Brut, Moldova a început totuși să-și modernizeze gradual armata încă din 2015 iar pentru 2023 a stabilit un buget cu 68% mai mare pentru apărare.

Capii regimului separatist de la Tiraspol au reacționat deja la donația de blindate „Piranha” de către Germania. Potrivit lor, dotarea armatei moldovenești cu transportoare blindate ”amenință stabilitatea în regiune”: „Nu exclud că această tehnică va apărea în apropierea Zonei de Securitate sau chiar în această zonă. În loc să întreprindă eforturi politico-diplomatice pentru a rezolva problema într-un mod civilizat și constructiv, vedem o cu totul altă abordare, care nu duce la stabilitate și securitate pe malurile Nistrului. Militarizarea și înarmarea Moldovei nu este o decizie bună și constructivă. Astfel de acțiuni nu vor duce la nimic bun. O arată experiența mondială”, a reacționat pretinsul „ministru de externe” de la Tiraspol, Vitali Ignatiev.

Conform datelor de care dispune Chișinăul, forțele paramilitare din regiunea transnistreană au 18 tancuri de model T-64 B şi T-72, produse în 1976-1985, precum şi sisteme de rachete Grad şi Alazani. În ultimii ani, în regiune nu au fost observate cel puțin 12 tancuri funcționale.

Soldații din stânga Nistrului sunt dotați exclusiv cu echipamente sovietice provenite din depozitele armatei a 14-a, chipurile păzite de cei aproximativ 2000 de militari ruși care staționează ilegal (fără acordul Chișinăului și contrar statutului de neutralitate) în Transnistria.

Sursa: ziare.com