Costul emiterii noilor cărți de identitate cu cip, de 67 de lei, va fi suportat de stat, se arată într-un proiect de act normativ pus în dezbatere publică de Ministerul Afacerilor Interne

​Noile cărți electronice de identitate ar urma să fie emise la nivel național până la finele acestui an, iar pentru acest proiect au fost alocate, prin PNRR, 200 de milioane de euro.

Ian 10, 2023 - 13:15
Urmărește-ne peGoogle news
Costul emiterii noilor cărți de identitate cu cip, de 67 de lei, va fi suportat de stat, se arată într-un proiect de act normativ pus în dezbatere publică de Ministerul Afacerilor Interne
Foto: MAI

Locul nașterii și adresa de domiciliu vor apărea doar în format electronic, fiind stocate pe cipul cărții electronice de identitate.

O altă schimbare prevede că românii nu vor mai fi nevoiți să prezinte certificatele de stare civilă la depunerea cererii pentru eliberarea CEI.

Cărțile electronice de identitate vor fi eliberate opțional și pentru minorii de până în 14 ani, la solicitarea ambilor părinți.Pentru copiii până în 12 ani nu se vor colecta amprente, potrivit Hotnews.

În urmă cu două luni, ministrul de Interne, Lucian Bode, anunța că emiterea noilor cărți electronice de identitate se va extinde în vara acestui an, mai întâi în București și apoi în restul municipiilor, până la finalul anului 2023.

În urma proiectului M.A.I., 8,5 milioane de cetățeni ar urma să aibă carte de identitate electronică.

În prezent, costul eliberării unei cărți electronice de identitate, în proiectul pilot din județul Cluj este de 67 de lei. În cazul celor care au plătit deja, Guvernul caută soluții pentru asigurare a contravalorii.

Emiterea noilor cărți de identitate electronice se desfășoară acum, ca proiect-pilot, în județul Cluj. Ministrul de Interne Lucian Bode a declarat recent că din vara va începe eliberarea documentelor în București, iar apoi în restul municipiilor din țară, până cel târziu la sfârșitul anului 2023.

"La nivelul municipiului București vom începe sa implementăm acest proiect în intervalul lunilor iunie-iulie 2023, iar continuarea extinderii la nivelul marilor municipii se va realiza în a doua parte a anului 2023", a declarat Bode în noiembrie anul trecut.

Noua carte electronică de identitate va înlocui treptat, până în august 2031, actuala carte de identitate aflată în circuit din 1997.

Românii vor putea opta pentru o carte simplă de identitate și după data de 2 august 2031, însă doar ca act de identitate la nivel național. Acesta va permite doar identificarea, deci este doar act de identitate.

Cartea electronică de identitate permite identificarea, călătoriile în spațiul UE și în statele care acceptă călătorii în baza acestui act de identitate, autentificarea în sistemul Casei naționale de asigurări de Sănătate și, într-un viitor foarte apropiat, în interfețele administrației publice locale sau centrale.

Cei care vor opta pentru cartea de identitate simplă vor putea să călătotească în baza pașaportului electronic. Dreptul la liberă circulație poate fi exercitat în baza pașaportului sau în baza actualului document de călătorie până la expirarea acestuia, dar nu mai târziu de 2 august 2031.

Din 2 august 2031 se va putea circula doar cu documentele electronice - pașaport electronic sau cartea electronică de identitate, spunea, în 2021, Cătălin Giulescu, directorul Directiei pentru Evidenta Persoanelor (DEPABD).