Lucian Bode a cerut în instanță anularea deciziei prin care i se reanalizează teza de doctorat

Ministrul de Interne a cerut în instanţă anularea hotărârii prin care Universitatea Babeş Bolyai a decis să-i reanalizeze lucrarea de doctorat, vizată de acuzaţii de plagiat.

Ian 9, 2023 - 12:10
Urmărește-ne peGoogle news
Lucian Bode a cerut în instanță anularea deciziei prin care i se reanalizează teza de doctorat
Foto: Lucian Bode/ Facebook

Procesul a fost intentat în 5 ianuarie, la Tribunalul Sălaj, iar primul termen este stabilit în 17 ianuarie, potrivit portalului instanțelor. 

Conform acestui portal, obiectul atacării în Justiție e „suspendare executare act administrativ Hotărârea nr.10/13.12.2022 emisă de Universitatea Babeş-Bolyai-Comisia de etică”.

Anterior deschiderii procesului, Lucian Bode a notificat Universitatea „Babeş-Bolyai” printr-o plângere prealabilă, în care a cerut să fie oprită analizarea tezei şi emiterea unui nou verdict pe motiv că teza i-a mai fost analizată anterior, relatează jurnalista Emilia Şercan în articolul publicat de PressOne. Notificarea a fost trimisă UBB în numele lui Lucian Bode de către aceeaşi casă de avocatură care îl apără şi pe prim-ministrul Nicolae Ciucă în procesul vizând propria sa lucrare de doctorat.

Potrivit sursei citate, teza de doctorat a ministrului de Interne Lucian Bode ar conţine cel puţin 18,5% text plagiat, dar şi 6 ilustraţii complet plagiate, iar alte 30 citate incorect.

„Adevărul” a încercat să ia legătura cu Lucian Bode, dar acesta nu a răspuns apelurilor și mesajului. În schimb, purtătorul de cuvânt al PNL a precizat că va veni în cel mai scurt timp cu un punct de vedere din partea formațiunii pe care o reprezintă.

La sfârșitul lunii noiembrie, UBB a anunţat printr-un comunicat de presă că reia analiza, după ce „a luat act de noile informaţii apărute în spaţiul public despre noi suspiciuni privind plagiatul în teza domnului Lucian Bode”, dar şi faptul că Comisia de Etică „s-a autosesizat şi va analiza teza din punctul de vedere al eticii academice pe baza acestor noi informaţii”.

Anterior, la finalul lunii octombrie 2022, Universitatea „Babeş-Bolyai” stabilise printr-o hotărâre – emisă după ce analiza de plagiat a fost una limitată şi nu a vizat întreaga teză – că doar 2,95% din lucrarea lui Lucian Bode este plagiată, conţinut pe care l-a justificat prin „necunoaşterea /neaplicarea tehnicilor de citare” de către doctorand sau prin „erori de citare”.

„Verdictul UBB: Teza mea de doctorat este în regulă, iar titlul de doctor acordat în anul 2019 este menţinut. Recent, UBB s-a pronunţat în legătură cu respectarea normelor de redactare academică în teza mea de doctorat, iar rezultatul verificărilor nu schimbă cu nimic evaluările iniţiale ale tezei”, a scris atunci Bode pe Facebook

Comisia de Etică a UBB s-a autosesizat în baza art. 2 din Regulamentul de organizare și funcționare, care stipulează că printre atribuțiile Comisiei se numără și cea referitoare la analizarea şi soluţionarea plângerilor „privind abaterile de la etica universitară, pe baza sesizărilor sau prin autosesizare, conform Codului de etică şi deontologie universitară al UBB”.

Motivația prin care Comisia de Etică s-a autosesizat, menționată în Hotărârea nr. 10 din 13 decembrie 2022, este următoarea: „Conform rolului și competențelor sale, Comisia este obligată să analizeze orice sesizări privind etica cercetării sau academică, sau se poate autosesiza dacă există informații și dovezi relevante în spațiul public cu privire la astfel de abateri”.

Sursa: Adevărul