Guvernul condus de Nicolae Ciucă s-a împrumutat 4 miliarde de dolari - Ca dobândă, România va trebui să achite de trei ori mai mulți bani înapoi

În prima ieșire pe pieţele externe din acest an, guvernul condus de Nicolae Ciucă, prin intermediul Ministerului de Finanțe, s-a împrumutat 4 miliarde de dolari, pentru a refinanţa datorii mai vechi şi pentru a acoperi deficiul bugetar, la o dobândă pentru care va trebui să dea de trei ori mai mulți bani înapoi, scrie Ziarul Financiar.

Ian 8, 2023 - 15:42
Ian 8, 2023 - 15:42
Urmărește-ne peGoogle news
Guvernul condus de Nicolae Ciucă s-a împrumutat 4 miliarde de dolari - Ca dobândă, România va trebui să achite de trei ori mai mulți bani înapoi
Foto: Captură Video

Datele Bloomberg arată că Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a atras, într-o finanţare record de eurobonduri, 1,24 miliarde de dolari pe cinci ani, la o dobândă de 6,715% pe an, 1,5 miliarde de dolari pe 10 ani, la dobândă de 7,22% pe an, şi 1,25 miliarde de dolari pe 30 de ani, la 7,67% pe an.

Practic, pentru finanţarea pe 30 de ani statul plăteşte anual dobânzi de aproape 100 de milioane de dolari. În 2020, dobânda la dolar era de 4% pe 30 de ani.

„Dobânzile sunt întotdeauna mai mari când statul trebuie să se împrumute pe pieţele externe. Băncile şi fondurile de investiţii sau alţi instituţionali locali, nu pot acoperi întreaga ofertă de finanţare a statului şi statul este forţat să iasă şi pe pieţele externe, chiar dacă sunt mai costisitoare”, a comentat un bancher, pentru publicația economică.

Spre comparaţie, Ungaria a atras, tot săptămâna aceasta, 4,25 miliarde de dolari într-o ieşire identică (pe 5, 10 și 30 de ani), dar la dobânzi uşor mai scăzute: 6,27%, 6,5%, respectiv 7,1%. Pentru maghiari, interesul investitorilor a fost de 12 miliarde de dolari.

Pentru statul român, investitorii au alocat ordine de 11 miliarde de dolari, cel mai mare interes de până acum, însă în final suma atrasă a fost de 4 miliarde de dolari.

Joi seară, tranşa pe cinci ani încă era în analiză, ca şi valoarea, iar până vineri guvernul Ciucă a decis să suplimenteze cu 240 de milioane de dolari.

„Au ieşit repede să profite de lichiditatea din pieţe şi de momentum-ul bun/pozitiv pe obligaţiuni (pe fondul datelor pe inflaţie sub aştepări raportate de unele economii importante)”, a afirmat un alt bancher.

În aceeaşi zi în care a ieşit pe pieţele externe, statul român a atras 3,35 miliarde de lei de pe piaţa internă de la bănci.

România trebuie să împrumute în acest an 160 de miliarde lei de pe piaţa internă şi externă pentru finanţarea deficitului bugetar şi refinanţarea datoriilor anterioare, având în vedere nivelul previzionat al deficitului bugetar, de 4,4% din PIB (aproximativ 68 de miliarde de lei), precum şi de volumul datoriei de refinanţat în 2023, în sumă de aproximativ 92 de miliarde de lei, potrivit unui document publicat de MFP.

Ştefan Nanu, director general al Trezoreriei Statului, a spus pentru Bloomberg că emisiunile de finanţare nu ar trebui să pună presiune pe investitorii locali şi că România va continua să se bazeze pe împrumuturi externe pentru o mare parte din fondurile de care are nevoie.

MFP estimează că deficitul bugetar se va finanţa în proporţie de circa 30% din surse interne şi de 70% din surse externe.

Sursa: Libertatea