Rusia acuză Ucraina că n-a respectat încetarea focului dispusă unilateral de Vladimir Putin

Ucraina a atacat zona Doneţk cu foc de artilerie de trei ori, imediat după intrarea în vigoare a încetării focului, decizie unilateral declarată ieri de Vladimir Putin pentru Crăciunul Ortodox, informează Tass.

Urmărește-ne peGoogle news
Rusia acuză Ucraina că n-a respectat încetarea focului dispusă unilateral de Vladimir Putin
Foto: Міністерство оборони України

Preşedintele Rusiei a cerut încetarea focului pentru 36 de ore, însă Ucraina o ignoră. Kievul consideră că tactica este doar o capcană şi o mişcare propagandistică a regimului de la Kremlin.

Încetarea focului a intrat în vigoare astăzi, cu începere de la ora 12:00.

Putin și-a motivat decizia în contextul apelului făcut de patriarhul Kiril al Moscovei, care a cerut joi o încetare a focului și un armistițiu între Rusia și Ucraina, în perioada sărbătoririi Crăciunului pe rit vechi.

„Având în vedere apelul Înaltpreasfințitului Patriarh Kiril, îi dau instrucțiuni ministrului apărării al Federației Ruse să introducă un regim de încetare a focului pe întreaga linie de contact dintre părțile din Ucraina, pe 6 ianuarie, de la ora 12:00, până pe 7 ianuarie, ora 24:00”, potrivit documentului făcut public de Kremlin.


„Având în vedere un număr mare de cetățeni ortodocși în zonele ostilităților, solicităm părții ucrainene să declare încetarea focului și să le ofere posibilitatea de a participa la slujbe în Ajunul Crăciunului, precum și în Ziua Nașterea lui Hristos”, a adăugat Putin.