Grupul Meta a fost amendat cu 390 milioane de euro pentru încălcarea Regulamentului general privind protecţia datelor

Grupul Meta, compania-mamă a Facebook, a primit miercuri două amenzi în sumă totală de 390 de milioane de euro din cauza încălcării Regulamentului european General privind Protecţia Datelor (RGPD), anunţă autoritatea irlandeză de reglementare - care acţionează în numele Uniunii Europene (UE), relatează AFP.

Ian 4, 2023 - 20:27
Urmărește-ne peGoogle news
Grupul Meta a fost amendat cu 390 milioane de euro pentru încălcarea Regulamentului general privind protecţia datelor
Imagine cu caracter ilustrativ

Comisia irlandeză a Protecţiei Datelor (DPC) precizează într-un comunicat că Meta şi-a încălcat ”obligaţiile în domeniul transparenţei” şi se baza pe o bază juridică eronată ”în prelucrarea datelor cu caracter personal în scopuri de publicitate” ţintită.

Aceste sancţiuni intervin după adoptarea, la începutul lui decembrie, a trei Decizii - cu caracter constrângător - de către Comitetul European al Protecţiei datelor (CEPD), autoritatea de reglementare europeană a sectorului.

Una dintre aceste decizii - cu privire la WhatsApp - a fost notificată mai târziu DPC şi urmează să facă obiectul unei decizii săptămâna viitoare.

Asociaţia de apărarea vieţii private Nyob - care se află la originea celor trei plângeri depuse împotriva grupului - acuză Meta de reinterpretarea consimţământului ”ca un simplu contract de drept civil” - care nu permite refuzarea publicităţii ţintite.

În octombrie 2021, autoritatea irlandeză a propus, la origine, un proiect de decizie care să valideze baza juridică folosită de către Facebook şi sugera o amendă în valoare de 26-36 de milioane de euro din cauza lipsei de transparenţă.

CNIL din Franţa şi alte autorităţi de reglementare şi-au exprimat dezacordul faţă de acest proiect de sancţionare - considerat prea slab.

Ele au cerut CEPD să judece diferendul, iar acesta din urmă le-a dat cştig de cauză în privinţa bazei juridice.

Asociaţia Nyob a salutat miercuri o decizie care, apreciază ea, va obliga Meta să implementeze ”o opţiune de consimţământ da/nu” în vederea folosirii datelor personale ale utilizatorilor, în lipsa căreia întreprinderea ”nu le poate folosi datele în vederea publicităţii personalizate”.

Meta se declară, într-un comunicat trimis AFP, ”dezamăgită” de aceste decizii şi a anunţat că intenţionează să facă apel ”atât pe fond, cât şi împotriva amenzilor”.

”Dezbaterea cu privire la bazele juridice” ale procesării datelor personale ”durează de o anumită vreme, iar întreprinderile se confruntă cu o lipsă de certitudine în reglementare în această problemă”, consideră întreprinderea.


”Aceste decizii nu împiedică publicitatea ţintită sau personalizată”, iar ”agenţii de publicitate pot continua să ne folosească platformele pentru a ajunge la potenţiali clienţi, pentru a-şi dezvolta activitatea şi a crea pieţe noi”, afirmă Meta.

Autoritatea irlandeză l-a condamnat deja pe gigantul californian, în septembrie, la o amendă în valoare de 405 milioane de euro, cu privire la nereguli în procesarea datelor minorilor, iar în noiembrie la o amendă în valoare de 265 de milioane de dolari din cauză că nu a protejat în mod suficient datele utilizatorilor săi.

Sursa: HotNews