Coreea de Nord a lansat trei rachete balistice

Coreea de Nord a lansat trei rachete balistice cu rază scurtă de acţiune către mare, la estul peninsulei coreene, a anunţat armata sud-coreeană, conform BBC.

Dec 31, 2022 - 07:42
Urmărește-ne peGoogle news
Coreea de Nord a lansat trei rachete balistice
Foto: Pixabay/ Imagine cu caracter ilustrativ

Cele trei rachete balistice cu rază scurtă de acţiune au fost lansate în jurul orei locale 08:00 (23:00 GMT) din provincia Hwanghae de Nord, la sud de capitala Phenian.

„Lansarea rachetelor balistice de către Coreea de Nord este o provocare gravă care subminează pacea şi stabilitatea în Peninsula Coreeană, precum şi în cadrul comunităţii internaţionale”, a a anunţat Statul Major al Coreei de Sud.

Rachetele au zburat aproximativ 350 km (217 mile), a transmis armata sud-coreeană.

Garda de coastă din Japonia a declarat anterior că o rachetă a căzut în mare.

Armata din Coreea de Sud şi-a cerut scuze săptămâna aceasta pentru că nu a doborât cinci drone pe care Coreea de Nord le-a trimis peste graniţa comună.

Seulul a tras focuri de avertizare şi a trimis avioane şi elicoptere de atac pentru a doborî dronele, dintre care una a zburat aproape de capitală.

La începutul acestei luni, SUA şi aliaţii lor asiatici au impus sancţiuni vizând trei înalţi oficiali nord-coreeni asociaţi cu recentele teste cu rachete.

Această ultimă lansare vine la cinci zile după ce Coreea de Nord a zburat cu drone în spaţiul aerian al Coreei de Sud pentru prima dată din 2017.

Coreea de Nord a lansat anul acesta mai multe rachete decât oricând. Washingtonul a afirmat că ultimele lansări de rachete nu reprezintă o ameninţare imediată pentru SUA sau pentru aliaţii săi.

Relaţiile dintre Coreea de Nord şi Coreea de Sud s-au deteriorat de când guvernul conservator al preşedintelui sud-coreean Yoon Suk-yeol a preluat mandatul în luna mai, promiţând o atitudine mai dură faţă de Phenian.

Coreea de Nord a devenit mai hotărâtă sub Kim Jong-un, care a supravegheat o mare parte din dezvoltarea recentă a programului său militar.

El a declarat recent că doreşte ca ţara sa să aibă cea mai puternică forţă nucleară din lume şi a declarat-o stat nuclear „ireversibil”.

Sursa: Știrile ProTV