Qin Gang a fost numit ministru de Externe al Chinei - Acesta a fost ambasador al Chinei în SUA

Ambasadorul Chinei în Statele Unite, Qin Gang, a fost numit vineri ministru de externe, a anunțat televiziunea de stat, citată de AFP.

Dec 30, 2022 - 19:54
Urmărește-ne peGoogle news
Qin Gang a fost numit ministru de Externe al Chinei - Acesta a fost ambasador al Chinei în SUA
Foto: CGTN

El îl înlocuiește pe Wang Yi, care a fost imaginea diplomației chineze din 2013.

Qin Gang, în vârstă de 56 de ani, se află la Washington din 2021, cu ambiția de a readuce relația bilaterală cu Statele Unite „pe calea cea bună”.

Originar din Tianjin (nord) și-a câștigat reputația de „lup luptător”, o poreclă dată diplomaților chinezi care răspund cu vehemență unui Occident perceput ca fiind sistematic ostil Beijingului.

Un profil asemănător cu cel al lui Lu Shaye, ambasadorul chinez la Paris, ale cărui mai multe ieșiri lipsite de diplomație i-au adus convocarea la Quai d'Orsay.

Dacă imaginea Chinei s-a deteriorat în ultimii ani până la un nivel fără precedent în Occident, aceasta se datorează faptului că europenii și americanii, în special mass-media lor, nu ar fi acceptat niciodată sistemul politic chinez sau emergența economică a țării, a declarat Qin Gang în 2020.

Diplomatul a fost timp de mai mulți ani unul dintre purtătorii de cuvânt ai Ministerului chinez de Externe.

A lucrat îndeaproape cu președintele Xi Jinping în calitate de șef de protocol înainte de 2018.

Qin Gang a ocupat, de asemenea, funcția de viceministru al Afacerilor Externe între 2018 și 2021.

Responsabil de Europa și de informații, el a apărat viziunea unei Chine care nu ar avea lecții de primit de la Occident și a amintit că a fost victima războaielor opiului din secolul al XIX-lea.