MApN infirmă speculațiile că NATO sau SUA ar putea ataca Rusia de pe teritoriul României

Ministerul Apărării Naționale a infirmat, oficial, speculațiile vehiculate în spațiul public privind un scenariu în care NATO, SUA și alți aliați ar putea ataca Rusia sau Belarusul de pe teritoriul României. Ipoteza invoca o modificare a legislației în acest sens.

Dec 30, 2022 - 12:14
Urmărește-ne peGoogle news
MApN infirmă speculațiile că NATO sau SUA ar putea ataca Rusia de pe teritoriul României
Foto: Pixabay/ Imagine cu caracter ilustrativ

"Afirmațiile apărute în unele materiale de presă prin care se induce ideea că modificările aduse acestor instrucțiuni au fost aduse pentru a permite atacarea altor state de pe teritoriul României sunt speculații care nu au legătură cu realitatea și au, cel mai probabil, intenția de a induce, fără o bază reală, stări de panică sau îngrijorare în rândul opiniei publice", a transmis MApN.

Reacția a venit după ce în spațiul public s-a vehiculat speculația că România și-ar fi modificat legislația astfel încât să le permită aliaților săi militari să deplaseze arme nucleare pe teritoriul nostru.

Pe data de 17 noiembrie, MApN a modificat un Ordin ministerial din 2014, în legătură cu operațiunile de mișcare și transport ale forțelor armate. Prin urmare, presa a lansat ipoteza că aceste modificări ar permite aducerea de materiale radioactive din domeniul militar pe teritoriul țării noastre, potrivit art.232, alin 3, litera a. Modificarea data însă din anul 2016, adusă prin Ordinul M.62, ceea ce înseamnă că nu s-a schimbat nimic, potrivit Capital.ro.

În vechea sa formă, alin.1 al art.232 prevedea:

”(1) Cererile pentru obținerea aprobării de intrare/ieșire a forțelor armate străine în vederea participării la exerciții, activități de instruire și ceremoniale se înaintează în termenele stabilite pe timpul conferințelor de planificare a activităților”.

După modificarea din 17 noiembrie, prin Ordinul M.192, alin.1 sună cu totul diferit:

”(1) Cererile pentru obținerea aprobării de intrare/ieșire și staționare a forțelor armate aparținând statelor membre NATO, Uniunii Europene și Parteneriatului pentru Pace sau statelor cu care România a încheiat acorduri în domeniu sau de tranzitare a teritoriului național de către acestea, în vederea participării la exerciții, activități de instruire și ceremoniale pe teritoriul României sau în scopul participării la operațiuni ce se desfășoară în afara teritoriului național, se înaintează cu cel puțin 4 zile lucrătoare înainte de data planificată a intrării în România a forțelor, produselor și echipamentelor militare sau a bunurilor materiale pentru asigurarea sprijinului, după caz”.

Acesta nu mai vorbește despre antrenamente și ceremonii, ci despre operațiuni militare autentice declanșate sau pregătite pe teritoriul României, realizate de forțe armate românești, străine sau în alianță.

Printre membrii Parteneriatului pentru Pace se numără și Ucraina, de unde și interpretarea că țara vecină ar putea avea dreptul să pregătească riposte împotriva Rusiei sau Belarusului de pe teritoriul țării noastre. Prevederea se aplică și statelor membre ale Uniunii Europene care nu fac parte și din NATO.