Legendarul fotbalist Pelé a murit la vârsta de 82 de ani

Edson Arantes do Nascimento, cunoscut ca Pele, triplu campion mondial cu naţionala Braziliei, în 1958, 1962 şi 1970, a încetat din viaţă , la vârsta de 82 de ani, după o lungă luptă cu o boală nemiloasă.

Dec 29, 2022 - 21:08
Urmărește-ne peGoogle news
Legendarul fotbalist Pelé a murit la vârsta de 82 de ani
Foto: Edson Arantes do Nascimento

Pele a murit după o grea suferință, la vârsta de 82 de ani. Pele este singurul fotbalist din lume care a câștigat Cupa Mondială de 3 ori, inclusiv la vârsta de 17 ani.

Pele a fost internat în urmă cu aproximativ o lună pentru schimbarea tratamentului împotriva cancerului de care suferă din 2021. Câteva zile mai târziu, medicii tratau afecțiunile respiratorii survenite în urma infectării cu Covid-19.

Fiicele celui mai mare jucător brazilian al tuturor timpurilor au fost sfătuite să petreacă Crăciunul alături de părintele lor, în spital, având în vedere că fiecare zi cu acesta în viaţă a fost considerat un câştig în faţa bolii.

„Suntem încă aici, în luptă și în credință. Încă o noapte împreună”, a transmis Kely Nascimento pe rețelele de socializare, alături de o fotografie emoționantă în care își îmbrățișează tatăl pe patul acestuia din spitalul din Sao Paulo.

În 1999 el a fost desemnat Jucătorul Secolului din Lume de Federația Internațională de Istorie și Statistică a Fotbalului (IFFHS). În același an, France Football le-a propus foștilor câștigători a Balonului de Aur să aleagă Jucătorul Secolului; ei l-au ales pe Pele. În 1999, Pele a fost ales Sportivul Secolului de către Comitetul Olimpic Internațional și revista Time l-a inclus în lista lor cu 100 cei mai influenți oameni ai secolului XX. În 2013 el a primit Premiul de Onoare a Balonului de Aur FIFA, în semn de recunoștință pentru cariera și realizările lui ca personalitate în lumea fotbalului.

Una dintre cele mai mari controverse în rândul microbiştilor a fost „care a fost cel mai mare fotbalist al istoriei”, dispută în care mare parte dintre fani erau împărţişi între „O Rey” Pele şi „El Pibe D’Oro” Maradona. Maradona a decedat şi el, în urmă cu doi ani, la vârsta de 60 de ani.

Trecând peste rivalitatea tradiţională dintre Brazilia şi Argentina, Pele a scris un mesaj emoționant de pe patul de spital după ce Argentina a câștigat Cupa Mondială din Qatar.

”Astăzi, fotbalul continuă să își spună povestea, la fel ca întotdeauna, într-o manieră fascinantă. Messi a câștigat prima sa Cupă Mondială, așa cum merita. Dragul meu prieten, Mbappe, a marcat patru goluri într-o finală. Nu pot să nu felicit Marocul pentru o campanie incredibilă. Este fantastic să o văd pe Africa strălucind. Felicitări, Argentina! Sunt sigur că Diego zâmbește acum”, a scris Pele pe Instagram.