Ministerul Apărării încearcă de trei luni să încheie asigurări de mers la război - Asigurătorii nu se înghesuie să asigure viețile militarilor români

Asigurătorii nu se înghesuie să asigure viețile militarilor români care vor acționa în teatrele de război sau în zonele de risc din afara granițelor țării în intervalul 1 ianuarie 2023-31 decembrie 2025.

Dec 29, 2022 - 13:11
Urmărește-ne peGoogle news
Ministerul Apărării încearcă de trei luni să încheie asigurări de mers la război - Asigurătorii nu se înghesuie să asigure viețile militarilor români
Imagine cu caracter ilustrativ

După o licitație ratată în septembrie, când oferta primită nu a fost acceptată, Ministerul Apărării Naționale a mai făcut acum o încercare, dar și de această dată există doar o singură ofertă. Viitorul contract de asigurare va acoperi un număr maximum de 224 de persoane, respectiv personal care va executa misiuni temporare în teatrele de operațiuni sau misiuni permanente în zone de risc ori de conflict armat și personal aeronavigant în cadrul procesului de instrucție de parașutare și instrucție de zbor pe și/sau în afara teritoriului național.

La fel ca la licitația din septembrie, singura ofertă a fost depusă și acum de firma de brokeraj FAST Brokers, care are însă în spate o firmă de asigurări. Contractul de asigurare este estimat la 2,08 milioane de lei, după ce la precedenta licitație Ministerul Apărării Naționale era dispus să plătească pentru asigurarea militarilor până la 1,74 de milioane de lei. Surse din piața asigurărilor au declarat pentru cotidianul Jurnalul că firmele de asigurări nu se înghesuie la această licitație, pentru că valoarea sumei pe care Ministerul Apărării Naționale este dispus să o plătească este foarte mică.

„Gândiți-vă că aceste asigurări de viață sunt foarte scumpe, pentru că ele implică o valoare mare a despăgubirilor. În cazul de față, dacă se înregistrează decesele doar a cinci militari plecați în misiuni externe, suma de plată este de 400.000 de euro, ceea ce înseamnă circa două milioane de lei, deci tot contractul”, potrivit sursei citate.   

Potrivit caietului de sarcini, suma asigurată pentru riscul de deces este de cel puțin 80.000 de euro. În cazul riscului de invaliditate de gradele I și II, polița de asigurare va fi de minimum 60.000 de euro, iar pentru invaliditate de gradul III va fi de cel puțin 40.000 de euro. De asemenea, limita de răspundere va fi de 60.000 de euro pentru riscul de îmbolnăvire, pe timpul și din cauza acțiunilor în luptă care au ca rezultat mutilări sau defecte fizice ireversibile ori vătămări corporale/afecțiuni ce pot fi stabilite în mod obiectiv. De asemenea, asigurătorul va trebui să acopere cheltuielile cu repatrierea, în cuantum de până la 14.000 de euro, dacă se face dovada acestor cheltuieli, cele pentru spitalizare și tratament ambulatoriu - 60 de euro/zi (dar nu mai mult de 90 de zile și nici mai puțin de trei zile) și cele pentru medicamente și tratament, în sumă de până la 6.000 de euro. De remarcat că aceste valori ale despăgubirilor propuse de Ministerul Apărării Naționale sunt nemodificate de foarte mulți ani.

Potrivit raportului de activitate al Ministerului Apărării Naționale pe anul 2021, armata a participat la misiuni militare în afara granițelor cu un număr de 1.889 de oameni. În ultima perioadă, înainte de retragerea forțelor aliate din 2021, România a fost unul dintre cele mai importante state contributoare cu trupe la Misiunea Resolute Support (RSM), cu peste 600 de militari dislocaţi, iar în ultimii şase ani, participarea la RSM a constituit principala prioritate privind contribuţia Armatei României la operaţiuni în afara teritoriului statului român. De asemenea, în cei 20 de ani de participare cu structuri militare în teatrul de operații din Afganistan (2001-2021) au fost dislocați 32.000 de militari români, dintre care 27 și-au pierdut viața și peste 200 au fost răniți.

Pentru perioada 2020-2022, licitația organizată de Ministerul Apărării Naționale pentru furnizarea polițelor de viață destinate militarilor români aflați în misiuni de luptă a fost câștigată de compania Asirom VIG. Contractul de asigurare a avut o valoare de circa 2,8 milioane de lei.

La începutul lunii noiembrie, FAST Brokers a depus singura ofertă la Ministerul Apărării Naționale pentru asigurarea vieții unui număr de 250 de militari din Forțele Navale, care execută activități de parașutism și/sau de scufundare pe teritoriul național. Polița a fost estimată la 1,14 milioane de lei pentru 12 luni, începând de la 1 ianuarie 2023. În prezent, viața militarilor din Forțele Navale este asigurată de Asirom VIG, pentru 1,255 de milioane de lei. 

La sfârșitul lunii noiembrie, Ministerul Apărării Naționale, prin Unitatea Militară 02494, a anulat o licitație organizată în vederea furnizării de asigurări RCA pentru 14.226 de vehicule și CASCO pentru 48 de vehicule. Procedura a fost estimată  la 41,94 de milioane de lei, pentru o durată de doi ani. FAST Broker a depus singura ofertă în cadrul procedurii de atribuire, dar ea a fost considerată neconformă. De asemenea, la începutul lunii decembrie, FAST Brokers, Omniasig VIG și Grawe Romania și-au depus oferta pentru asigurarea RCA a unui număr de 8.316 vehicule aparținând Ministerului Apărării Naționale (UM 02000 Buzău). Polița a fost estimată la 2,33 de milioane de lei și va fi încheiată pentru intervalul 1 ianuarie - 31 decembrie 2023.

În ceea ce privește angajații Ministerului de Interne, aici s-a decis să nu se apeleze la firme de asigurări, ci ministerul să-i despăgubească din bugetul său pe polițiștii care au diverse probleme generate de activitatea lor. Modelul despăgubirilor punctuale a fost negociat pentru prima dată în 2008, după care el a fost renegociat în fiecare an în cadrul „Acordului privind raporturile de serviciu”, ne-a declarat Dumitru Coarnă, fost preşedinte al Federaţiei Sindicatelor Naţionale ale Poliţiştilor şi Personalului Contractual (FSNPPC) din România.

Sursa: jurnalul.ro