Guvernul pregătește o taxă de solidaritate - Marii producători de petrol și gaze vor fi suprataxați

Guvernul a pregătit o ordonanță de urgență prin care se percepe suprataxarea producătorilor de petrol și gaze. Proiectul de OUG este listat în dezbaterea Guvernului care va avea loc miercuri, 28 decembrie, dar doar în analiză.

Dec 28, 2022 - 06:36
Urmărește-ne peGoogle news
Guvernul pregătește o taxă de solidaritate - Marii producători de petrol și gaze vor fi suprataxați
Foto: Pixabay/ Imagine cu caracter ilustrativ

Această nouă taxă de solidaritate, dacă va fi aprobată de Guvern, va putea intra în vigoare începând de anul viitor. Taxa de solidaritate propusă de Guvern se va aplica asupra diferenței de profit din acest an, următorul și profitul mediu al anilor 2018-2921 pentru toate companiile producătoare de petrol și gaze, dacă profitul din 2022 și 2023 va depăși cu 20% media perioadei din 2018-2021, relatează Libertatea.

Ordonanța de urgență care urmează să fie dezbătută de Guvern transpune un regulament european. Așadar, suprataxa pe diferența de profit se va aplica la nivelul întregii Uniuni Europene. Deși ordonanța nua fost pusă încă în dezbatere publică, Guvernul dorește să o adopte până la finalul acestui an.

Cele mai afectate vor fi companiile OMV Petrom și Romgaz. Acestea plăteesc deja suprataxe la gaze și vând gazul extras la preț plafonat. 

În cazul în care suprataxa va fi adoptată, cel mai mult va aveade suferit OMV Petrom, la care statul austriac este acționat majoritar. 

Guvernul Ciucă estimează că va strânge peste 1 miliard de euro în 2023 din suprataxarea companiilor petroliere.

Sursa: Adevărul.ro