Numărul morților crește după ce „viscolul secolului” a lovit SUA - Autoritățile spun că „încă nu s-a sfârșit”

Oficialii din zona grav afectată a statului New York spun că situația rămâne periculoasă, deoarece echipajele lucrează pentru salvarea oamenilor și curățarea drumurilor.

Dec 27, 2022 - 10:44
Urmărește-ne peGoogle news
Numărul morților crește după ce „viscolul secolului” a lovit SUA - Autoritățile spun că „încă nu s-a sfârșit”
Foto: Captură Video

Numărul morților din cauza viscolului devastator din Statele a crescut la cel puțin 25 într-o regiune puternic afectată din vestul statului New York, au declarat autoritățile, în timp ce zeci de mii de persoane au rămas fără energie electrică.

În timpul unei conferințe de presă de luni, directorul executiv al districtului Erie, Mark Poloncarz, a declarat că cel puțin 25 de persoane au murit în urma furtunii care a lovit zona în weekendul de Crăciun.

Întregul district, care include orașul Buffalo și găzduiește aproximativ 950.000 de oameni, a rămas în stare de urgență, a declarat Poloncarz reporterilor. El a adăugat că o interdicție de a merge cu mașina este încă în vigoare în Buffalo, deoarece orașul este „impracticabil în majoritatea zonelor”.

„Aceasta este o situație îngrozitoare”, a spus el, explicând că decesele cauzate de furtuni au crescut cu 12 peste noapte, fiind găsiți oameni morți în nămeți sau în mașini.

„Ferocitatea furtunii a fost mai gravă decât cea de la viscolul din ’77”, a spus Poloncarz, referindu-se la o furtună de trei zile care a ucis aproape 30 de oameni în urmă cu zeci de ani.

Furtuna de Crăciun, despre care guvernatorul New York-ului, Kathy Hochul, a spus că va rămâne în istorie drept „Viscolul din ’22” și „Viscolul secolului”, a dus la cel puțin 48 de morți în SUA.

Viscolul i-a blocat pe șoferi, a întrerupt electricitatea pentru mii de oameni și a îngreunat echipajele de urgență să ajungă la rezidenții blocați în mașini și case.

Ditjak Ilunga din Gaithersburg, Maryland, mergea cu mașina la rudele din Hamilton, Ontario, de Crăciun, împreună cu fiicele sale, vineri, când SUV-ul lor a rămas blocat în Buffalo, al doilea oraș ca mărime din stat. Neputând să primească ajutor, au petrecut ore întregi cu motorul pornit, în viscol și zăpadă

După ce mașina a rămas fără combustibil, Ilunga a făcut o alegere disperată pentru a ajunge la un adăpost din apropiere. Și-a luat fiica de șase ani, Destiny, în spate, în timp ce Cindy a mers singură.

Trupele Gărzii Naționale au ajutat oamenii și poliția de stat, în timp ce echipajele i-au salvat pe cei blocați în case și mașini, au efectuat controale și au livrat alimente și necesități de bază.

Mark Poloncarz a mai spus că, cu noul strat de 32 de centimetri care urmează să se așterne luni, locuitorii trebuie să rămână pe loc.

„Încă nu s-a sfârșit! Nu am ajuns acolo”, a spus el. 

„Acest viscol cu siguranță este viscolul secolului”, a spus Hochul, guvernatorul New York-ului, conform Al Jazeera.