Alexander Novak: Rusia are în plan să reia aprovizionarea cu gaze naturale către Europa prin gazoductul Yamal

Vicepreședintele rus, Alexander Novak, a declarat că Rusia est pregătită să vândă din nou gaze în Europa prin conducta Yamal, închisă în urmă cu un an când Polonia a renunțat să mai cumpere din Rusia în favoarea utilizării gazului stocat în Germania.

Urmărește-ne peGoogle news
Alexander Novak: Rusia are în plan să reia aprovizionarea cu gaze naturale către Europa prin gazoductul Yamal
Imagine cu caracter ilustrativ

Gazprom va transporta astăzi 42,4 milioane de metri cubi de gaz în Europa prin Ucraina, un volum în concordanţă cu ultimele zile, a declarat de gigantul energetic rus.

Ieri, vicepremierul rus Alexander Novak, a declarat într-un interviu, că Moscova este pregătită să reia aprovizionarea cu gaz către Europa prin gazoductul Yamal-Europe.

„Piaţa europeană rămâne relevantă pe măsură ce deficitul de gaze persistă şi avem toate oportunităţile de a relua aprovizionarea. De exemplu, conducta Yamal-Europe, care a fost oprită din motive politice, rămâne nefolosită”, a declarat Alexander Novak, potrivit TheGuardian.

Conducta Yamal-Europe a fost oprită din decembrie 2021 deoarece Polonia a renunţat să cumpere din Rusia în favoarea utilizării gazului stocat în Germania.

În luna mai, guvernul de la Varşovia a reziliat acordul cu Rusia după ce a respins anterior cererea acesteia de a plăti gazul în ruble.

Gazprom a reacţionat întrerupând aprovizionarea şi a informat că nu va mai putea exporta gaze prin Polonia după ce guvernul de la Moscova a impus sancţiuni companiei care deţine tronsonul polonez al conductei Yamal-Europe.

Novak a reiterat, de asemenea, că Rusia discută despre livrări suplimentare de gaze prin Turcia după crearea unui hub în această ţară.

El a mai spus că Rusia estimează că a livrat 21 de miliarde de metri cubi de gaz natural lichefiat (GNL) în Europa în 2022.

„Anul acesta am reuşit să creştem semnificativ livrările de GNL către Europ. În cele 11 luni ale anului 2022 au crescut la 19,4 miliarde de metri cubi, până la sfârşitul anului se aşteaptă 21 de miliarde de metri cubi”, a spus oficialul rus.