Franco Frattini, fost vicepreședinte al Comisiei Europene și fost ministru de Externe al Italiei, a încetat din viață la vârsta de 65 de ani

El a fost ministru al Afacerilor Externe din 2002 până în 2004 şi din 2008 până în 2011, de fiecare dată în guvernul lui Silvio Berlusconi, pe atunci prim-ministru.

Dec 25, 2022 - 20:51
Urmărește-ne peGoogle news
Franco Frattini, fost vicepreședinte al Comisiei Europene și fost ministru de Externe al Italiei, a încetat din viață la vârsta de 65 de ani
Foto: Franco Frattini

Frattini a fost şi Comisar European pentru Justiţie, Libertate şi Securitate din 2004 până în 2008.

Reprezentanții Comisiei Europene au transmis pe rețelele de socializare un mesaj după aflarea veștii morții fostului vicepreședinte.

„Cu mare tristețe, am aflat că Franco Frattini, fost vicepreședinte al Comisiei și comisar pentru justiție, libertate și securitate a încetat din viață.

Munca sa a reprezentat o contribuție enormă adusă instituțiilor italiene și europene. Gândurile noastre merg către familia, colegii și prietenii lui”, a transmis Comisia Europeană.

Pe vremea când ocupa funcția de comisar pentru Justiție și Afaceri Interne, Franco Frattini a atras atenția asupra declarațiilor politicienilor italieni ai vremii referitoare la românii din Peninsulă.

În 2012, acesta spunea că este incorect ca românii să fie considerați a priori ca fiind infractori de către autoritățile italiene.

„Vreau să fie foarte clar. Românii sunt o comunitate numeroasă în Italia. Sunt români care muncesc și sunt integrați și alții care comit infracțiuni, care erau infractori și în țara de origine și care au profitat de aderarea României la UE pentru a veni în Italia. În nici un caz nu poate fi pus semn de egalitate între români și infractori”, spunea la acea vreme Frattini.

Fostul comisar european suferea de cancer.