Şapte medici au fost trimiși în judecată pentru ucidere din culpă și abuz în serviciu deoarece nu ar fi acordat îngrijiri de specialitate unui pacient în stare gravă

Patru medici de la Uniutatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Galați și trei de la un laborator de analize au fost trimiși în judecată pentru infracțiuni de ucidere din culpă și abuz în serviciu deoarece nu ar fi acordat îngrijiri de specialitate unui pacient a cărui stare de sănătate era gravă sau ar fi întârziat realizarea testelor COVID ale acestuia, potrivit unui comunicat de presă.

Dec 22, 2022 - 18:24
Urmărește-ne peGoogle news
Şapte medici au fost trimiși în judecată pentru ucidere din culpă și abuz în serviciu deoarece nu ar fi acordat îngrijiri de specialitate unui pacient în stare gravă
Imagine cu caracter ilustrativ

Cei 7 medici inculpați sunt:

  • Cucu Bogdan-Dumitru, pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă
  • Sandru Lidia, pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă şi abuz în serviciu;
  • Morcov Amalia-Florenta, pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă şi abuz în serviciu;
  • Ciureanu Olguta, pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă;
  • Morar Cristina, pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă, abuz în serviciu şi acces ilegal la un sistem informatic în scopul obţinerii de date informatice;
  • Anton Ana, pentru savârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi acces ilegal la un sistem informatic în scopul obţinerii de date informatice;
  • Tocu George, pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă.

Faptele au avut loc anul trecut în luna octombrie, spun anchetatorii. Pacientul în vârstă de 46 de ani  a mers, pe 30 octombrie 2021, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Galaţi cu o stare de rău, el fiind trimis acasă de personalul de la Unitatea de Primire Urgenţe fără a fi examinat. 

Cadrele medicale i-au recomandat să aştepte ambulanţa pentru testarea COVID, deşi bărbatul era vaccinat cu schema completă şi făcuse şi un test rapid al cărui rezultat era negativ.

A doua zi, el a fost dus cu ambulanţa la spital, cu simptome de pneumonie, respectiv febră, frison, temperatură, dispnee. 

Procurorii au precizat că bărbatul a mers la containerele UPU-COVID din curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă Galaţi, a fost înregistrat ca suspect COVID şi i s-a făcut o radiografie toracică şi analize de laborator, rezultatele fiind obţinute până la ora 11.37.

Rezultatul testului PCR obţinut la ora 14.10 nu era concludent și a fost repetată analiza PCR.

„Pe toată durata zilei, victima Chirilă Florin-Nicu a aşteptat rezultatul PCR, afară, în frig, fără a i se administra vreun tratament adecvat, până aproape de ora 20.00, când, datorită stării de oboseală şi temperaturii scăzute din exterior, în lipsa rezultatului PCR, a plecat la cerere, după ce i s-a solicitat să semneze că îşi asumă riscul de deces. Nici la acel moment nu i s-a pus diagnostic şi nu i s-a prescris un tratament adecvat la domiciliu. La ora 20.59 s-a obţinut rezultatul PCR negativ.

Luni, 01.11.2021, ora 08.42, Chirilă Florin-Nicu a fost adus de ambulanţă în stare gravă, fiind retrimis de acelaşi medic şef de tură UPU la containere COVID şi supus unui al treilea test PCR inutil, deşi medicul şef de tură Şandru Lidia cunoştea faptul că acesta fusese investigat şi avea rezultat PCR negativ din seara precedentă”, au transmis reprezentanții Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi.

Aceștia spun că după cel de-al treilea rezultat negativ pacientul adus în UPU nu a primit niciun tratament, deși analizele „sugerau starea de şoc septic/septicemie”. La ora 15, bărbatul a fost examinat de medicul internist de gardă care a decis un transfer intraspitalicesc la Spitalul TBC, unde a fost transferat la ora 16.30, consultat şi a revenit la ora 17.30 în UPU de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Galaţi. 

Bărbatul a murit în timpul nopții, când era internat la ATI.

Cei șapte medici au fost puși la începutul lunii noiembrie sub urmărire penală și au fost deferiți joi, 22 decembrie, instanței. Pe numele lor a fost impusă măsura controlului judiciar.

Dosarul, însumând 72 volume, va fi soluționat de către judecătorii Tribunalului Galaţi.

Sursa: Libertatea