Marcel Ciolacu îi cere lui Karl Nehammer „să facă ceea ce trebuie și să anuleze decizia guvernului său” în ceea ce privește aderarea României la Schengen

Ciolacu susține că România merită să facă parte din Schengen încă din anul 2011.

Dec 22, 2022 - 10:56
Urmărește-ne peGoogle news
Marcel Ciolacu îi cere lui Karl Nehammer „să facă ceea ce trebuie și să anuleze decizia guvernului său” în ceea ce privește aderarea României la Schengen
Foto: Captura video

”Acum este momentul în care trebuie să fim cu toții împreună - sau să eșuăm singuri. Și în acest sens, o oportunitate esențială în fața colegilor mei din Uniunea Europeană în acest moment este continuarea reformei și extinderii spațiului Schengen. Un Schengen în creștere poate unifica și mai mult Europa atât din punct de vedere practic, cât și simbolic, poate promova democrația, poate consolida redresarea economică și poate consolida securitatea noastră colectivă împotriva amenințărilor externe tot mai mari. Din păcate, însă, guvernul cancelarului austriac Karl Nehammer a decis să mute Europa și securitatea noastră colectivă într-o altă direcție. Decizia împrudentă și prost definită a Austriei de a refuza României accesul la spațiul Schengen slăbește nu numai regiunea noastră, ci și Europa în ansamblul, încurajând în același timp forțele aliniate împotriva noastră”, susține Marcel Ciolacu într-un articol de opinie pentru Politico.

Liderul PSD susține că avantajele aderării la spațiul Schengen „vor fi profunde”. O analiză a ministrului de Finanțe arată că România pierde 10 miliarde de euro în fiecare an din cauza faptului că țara noastră nu face parte din Schengen.

„Pentru români, avantajele de a fi în interiorul spațiului Schengen vor fi profunde. Ministrul nostru de Finanțe estimează că România pierde 10 miliarde de euro în fiecare an din cauza excluderii. Și într-un moment în care porturile și căile ferate din Marea Neagră au devenit esențiale pentru fluxul de cereale, energie și alte elemente esențiale către Europa, libera circulație a mărfurilor către și dinspre țara noastră este mai importantă ca niciodată”, arată Ciolacu.

În ciuda ajutorului oferit de România în privința facilitării tranziției cerealelor ucrainene, Ciolacu susține că „nu este clar de ce Austria a ales să tragă limita la granița noastră pe baza argumentelor care sfidează datele concrete”.

Marcel Ciolacu susține că România a demonstrat că merită să adere la Schengen încă din anul 2011, prin urmare acesta îi cere cancelarului austriac să facă ceea ce trebuie și să anuleze decizia guvernului său.

„România a demonstrat deja că are capacitatea de a gestiona granițele UE încă din 2011, iar cu armata noastră alături de forțele NATO de pe flancul estic, apărăm Austria la fel de mult ca și restul Europei. Chiar și cu bugete strânse, România a promis 2,5% din PIB pentru finanțarea apărării, iar marina noastră a demontat o mină plutitoare rusească în Marea Neagră pentru a proteja navigația liberă. Pentru a lupta împotriva valului în creștere al autoritarismului, democrațiile trebuie să fie unite și să consolideze legăturile care le leagă. Astfel, îi cer cancelarului Nehammer să facă ceea ce trebuie și să anuleze decizia guvernului său. Sunt încrezător că lucrând împreună, ne vom găsi puterea. Europa va fi mai puternică  pentru ea, la fel ca și Austria”, susține liderul PSD.