Grupul Wagner ia în considerare trimiterea femeilor să lupte în Ucraina

Organizația paramilitară Wagner are în vedere recrutarea de femei deținute din închisorile rusești și trimiterea lor să lupte în Ucraina, după ce a făcut același lucru cu bărbații, a declarat miercuri liderul acesteia, Evgheni Prigojin, potrivit AFP.

Dec 21, 2022 - 20:26
Urmărește-ne peGoogle news
Grupul Wagner ia în considerare trimiterea femeilor să lupte în Ucraina
Imagine cu caracter ilustrativ

„Nu numai ca infirmiere sau operatori, ci și în grupuri de sabotaj sau echipe de lunetiști. Știm cu toții că acest lucru a fost deja făcut pe scară largă”, a spus Evgheni Prigojin.

Liderul wagnerian se referea în mod clar la femeile lunetiști și la cele din grupurile de partizani care au luptat în cel de-al Doilea Război Mondial și care au fost evidențiate de propaganda sovietică.

„Lucrăm în acest sens. Există rezistență, dar cred că vom trece peste ea”, a adăugat Evgheni Prigojin, citat de serviciul său de presă pe Telegram.

El a reacționat la un mesaj al unui politician rus din Urali, care susține că femeile deținute într-o închisoare din orașul Nijni Tagil au cerut să fie trimise pe frontul ucrainean pentru a ajuta armata rusă.

În ultimele luni, Wagner este suspectat că a recrutat în masă bărbați deținuți în închisorile rusești și apoi i-a trimis să lupte pe frontul din Ucraina în schimbul promisiunii unei grațieri și a unor stimulente financiare atractive.

Din 2014, grupul a fost acuzat că servește din umbră interesele regimului președintelui rus Vladimir Putin și că a comis abuzuri în numeroase zone de conflict, inclusiv în Siria și în țări africane.

În septembrie, Evgheni Prigojin, în vârstă de 61 de ani, a recunoscut că a fondat organizația, după ani de negare, și că acum operează în Rusia în mod deschisă, semn al unei anumite ascensiuni în putere.