Ministerul Muncii: Nu se modifică vârsta de pensionare a polițiștilor și militarilor

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a făcut astăzi public proiectul privind reformarea pensiilor de serviciu din România, aici fiind incluse și pensiile militare.

Dec 21, 2022 - 15:12
Urmărește-ne peGoogle news
Ministerul Muncii: Nu se modifică vârsta de pensionare a polițiștilor și militarilor
Imagine cu caracter ilustrativ

Proiectul nu modifică vârsta de pensionare a polițiștilor, militarilor și lucrătorii din Servicii, după cum reiese din proiectul făcut public de Ministerul Muncii.

Practic, vârsta standard de pensionare pentru polițiști și militari va rămâne la 60 de ani, atât pentru bărbați, cât și pentru femei, după cum se arată în Legea pensiilor militare nr. 223/2015.

Totuși, aceștia vor avea parte de o schimbare în ceea ce privește stabilirea pensiilor lor.

Ministerul Muncii a decis ca baza de calcul pentru stabilirea pensiei să fie media salariilor brute obținute în 12 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate. În prezent, la baza de calcul se iau în calcul 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activate.

Pe de altă parte, polițiștii și militarii pot beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare, dacă lucrează în condiții speciale, conform Articolului 21 din aceeași lege. Prin reducere, vârsta standard de pensionare nu poate fi mai mică de 45 de ani.