Parchetul General cere condamnarea fostului șef al MAI, Gabriel Oprea pentru infracțiunea de ucidere din culpă în forma agravantă

Tribunalul București judecă miercuri, 21 decembrie, procesul pe fond în care Gabriel Oprea este judecat pentru ucidere din culpă în forma agravantă.

Dec 21, 2022 - 14:07
Urmărește-ne peGoogle news
Parchetul General cere condamnarea fostului șef al MAI, Gabriel Oprea pentru infracțiunea de ucidere din culpă în forma agravantă
Foto: Gabriel Oprea/ Facebook

UPDATE: Gabriel Oprea a susținut, la final de proces pentru moartea polițistului Bogdan Gigină că era „în vizorul unei puteri străine, Rusia”

Parchetul General cere condamnarea fostului șef al MAI, Gabriel Oprea, la pedeapsa închisorii pentru infracțiunea de ucidere din culpă în forma agravantă în cazul accidentului din data de 20 octombrie 2015, atunci când polițistul Bogdan Gigină și-a pierdut viața în timp ce îl însoțea pe fostul vicepremier în coloana oficială, în timp ce se deplasa acasă.

"2) Uciderea din culpă ca urmare a nerespectării dispoziţiilor legale ori a măsurilor de prevedere pentru exerciţiul unei profesii sau meserii ori pentru efectuarea unei anumite activităţi se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani. Când încălcarea dispoziţiilor legale ori a măsurilor de prevedere constituie prin ea însăşi o infracţiune se aplică regulile privind concursul de infracţiuni", arată articolul 192 din Codul penal.

Procurorul de ședință de la Parchetul General a cerut, la termenul din 21 decembrie, pedeapsa cu închisoare pentru Gabriel Oprea.

"Deplasarea inculpatului era de la serviciu la domiciliu și nu era necesară viteza. Inculpatul, profitând de funcția sa, a determinat folosirea coloanei, punând echipajele de poliție în situație de risc ridicat.

Dacă viteza era mai mică decât cea din raportul de expertiză, accidentul putea fi evitat.

Viteza foarte mare de deplasare rezultă și din comunicările radio. Inculpatul spunea "circulați cu viteză mai mare, e urgență, ne grăbim, intrați pe contrasens".

E lesne de înțeles că, deplasându-se spre domiciliul inculpatului, polițiștii știau că nu sunt în situațiile în care se aplică derogările de viteză cu privire la coloana oficială.

Față de cele de mai sus, spunem noi că inculpatul și-a arogat în mod discreționar anumite beneficii. Față de pregătirea și funcția acestuia de șef al MAI, acesta a prevăzut riscurile la care îi expunea pe polițiști. Așa cum spun și martorii, un accident era foarte probabil. Au mai fost două incidente, care au dus la accidentarea a doi motocicliști.

Față de toate acestea, solicităm condamnarea lui Oprea Gabriel pentru ucidere din culpă, fapta prevăzută de art 192 alin 2 Cod penal", a spus procurorul de ședință.

Ultima persoană care l-a văzut în viață pe polițistul Bogdan Gigină a fost muncitorul necalificat care a săpat groapa în care agentul a intrat cu motocicleta în timp ce îl escorta pe Gabriel Oprea, în seara de 20.10.2015. Martorul ocular a fost audiat pe 29 noiembrie la Tribunalul București.