Joe Biden: Acordul nuclear cu Iranul este mort

Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian „este mort”, afirmă preşedintele american Joe Biden într-o înregistrare video larg distribuită marţi pe Twitter şi a cărei autenticitate nu a fost contestată de Casa Albă, scrie AFP.

Dec 21, 2022 - 07:08
Dec 21, 2022 - 07:10
Urmărește-ne peGoogle news
Joe Biden: Acordul nuclear cu Iranul este mort
Foto: The White House

Înregistrarea video, care circulă fără dată şi fără localizare pe rețeaua de socializare, îl suprinde pe liderul american, flancat de gărzi de corp, într-o discuţie informală cu mai multe persoane aflate după o barieră metalică, în ceea ce pare a fi o sală de sport sau o sală polivalentă. Una dintre aceste persoane poartă pe frunte o bentiţă în culorile Iranului.

Unele elemente de decor, precum şi hainele preşedintelui par să sugereze că era vorba de un miting de campanie la începutul lunii noiembrie în California, unde Joe Biden venise pentru a-l susţine de candidatul Camerei Reprezentanţilor.

„Preşedinte Biden, veţi anunţa că JCPOA (acronimul american al Acordului de la Viena, n.r.) e mort? Puteţi anunţa asta?”, îl întreabă o femeie pe preşedintele democrat, care îi strânge mâna.

„Este mort, dar nu vom anunţa. Este o poveste lungă”, răspunde liderul american.

„Nu vrem un acord cu mullahii (…). Ei nu ne reprezintă”, continuă interlocutoarea sa.

„Ştiu că nu vă reprezintă. Însă vor să aibă o armă nucleară”, spune Joe Biden, cunoscut pentru înclinaţia sa de a nu folosi limbajul oficial, în special în discuţii informale.

„Comentariile preşedintelui sunt conforme cu ceea ce spunem despre JCPOA, care nu este prioritatea noastră în acest moment”, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă, întrebat marți, în cadrul unei discuţii cu jurnaliştii, despre această înregistrare video.

„Nu ne aşteptăm să existe un acord în viitorul apropiat”, a mai declarat Kirby, fără a relua totuşi formularea definitivă a lui Joe Biden.

„Din câte ştiu, nimeni nu pune la îndoială autenticitatea (înregistrării video) şi nu cred că o vom investiga”, a adăugat reprezentantul Casei Albe.

Pactul de la Viena din 2015 (JCPOA) oferea Iranului o relaxare a sancţiunilor internaţionale în schimbul unor garanţii că Teheranul nu se va dota cu arma atomică, un obiectiv pe care Republica Islamică a negat mereu că îl urmăreşte.

Cu toate acestea, după retragerea SUA din JCPOA în 2018 şi reintroducerea de sancţiuni americane, Teheranul şi-a încălcat treptat obligaţiile.

Joe Biden s-a angajat să încerce să relanseze acordul, dar negocierile demarate în aprilie 2021 la Viena sunt în prezent într-un punct mort.

Sursa: Hotnews.ro