Republica Moldova nu va mai consuma gaze livrate din Rusia

Vicepremierul Andrei Spînu a anunțat că, pentru prima dată în istorie, Republica Moldova nu va mai consuma gaze din Rusia.

Dec 18, 2022 - 08:57
Urmărește-ne peGoogle news
Republica Moldova nu va mai consuma gaze livrate din Rusia
Foto: Pixabay/ Imagine cu caracter ilustrativ

„Pentru prima dată în istoria țării noastre, malul drept nu va consuma gaze livrate de Gazprom. Încă de anul trecut, am promis că vom face rezerve și vom găsi alternative pentru a nu mai fi dependenți de o singură sursă. Am reușit acest lucru”, susține vicepremierul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, potrivit Ziarul de Gardă.

Astfel, Andrei Spînu a făcut referire la decizia Comisiei pentru Situații Excepționale de vineri, 16 decembrie, potrivit căreia, pentru luna decembrie, SA Energocom va vinde 100 de milioane de metri cubi de gaze naturale către MoldovaGaz, la prețul mediu de 1108,61 USD/mia de m3.

„Acest preț include toate costurile: costul de achiziție a gazului, costurile de transport și costurile de depozitare pe care le-a suportat Energocom. Suplimentar, Guvernul continuă să crească stocurile de gaz și pentru lunile următoare.

Important, în urma acestei decizii, tariful nu se va schimba. Cetățenii vor primi în continuare suport în factură și vom trece cu bine de această iarnă”, a dat asigurări Andrei Spînu.

Mai mult, Chişinăul se pregăteşte să acţioneze în judecată gigantul rus din domeniul gazului Gazprom, pe care îl consideră responsabil de actuala criză energetică din Republica Moldova, a declarat ministrul moldovean al infrastructurii şi dezvoltării regionale.

„Faptul că noi suntem nevoiţi să cumpărăm gaz şi curent de pe piaţă (internaţională) este din vina Gazpromului şi juriştii noştri deja se ocupă de aceste detalii, pentru a acţiona concernul rus în judecată pentru neexecutarea contractului”, a afirmat Andrei Spînu, citat de Unimedia.

În opinia oficialului de la Chişinău, „criza energetică prin care trece acum Moldova este generată de Gazprom-Kremlin”.

„Dacă acest concern şi-ar onora azi angajamentele contractuale cu Moldova, criza energetică dispare şi toţi vor avea gaz şi energie”, a afirmat el.

Spînu a dat asigurări că Republica Moldova va cere despăgubiri companiei ruse, dat fiind că, din cauza Gazprom, autorităţile din Republica Moldova s-au văzut obligate să reloce ''bani de pe alte segmente, să luăm credite''.

„Gazprom poate face orice. În ultimul an, ei ne-au demonstrat că sunt capabili de orice. Ei au tăiat gazul la toată Europa. Au închis gazul bulgarilor, italienilor, germanilor. Au închis robinetul spre Ucraina, au deconectat Polonia, Finlanda”, a amintit el.

De luni de zile, Republica Moldova se confruntă cu întreruperi în furnizarea de gaz rusesc şi cu pene de curent, ceea ce a provocat mari probleme în ţară, care s-a văzut nevoită să ceară ajutorul Uniunii Europene şi să cumpere volume suplimentare de la ţări terţe.

Sursa: Știrile ProTV