Scandalul Qatargate: Europarlamentarul român Cristian Bușoi a ajuns la Doha pe banii guvernului din Qatar

În contextul unor investigaţii cu privire la influența Qatar în Parlamentul European, un europarlamentar român ar fi fost la Doha, pe banii statului Qatar, potrivit Libertatea, alături de eurodeputatul Greciei, acuzat de spălare de bani și corupție.

Dec 17, 2022 - 17:19
Urmărește-ne peGoogle news
Scandalul Qatargate: Europarlamentarul român Cristian Bușoi a ajuns la Doha pe banii guvernului din Qatar
Foto: Cristian Bușoi/Facebook

În plin scandal de corupție în Parlamentul European, potrivit Libertatea, europarlamentarul Cristian Bușoi recunoaște că a mers într-o vizită la Doha, pe banii statului Qatar.

Potrivit sursei citate, eurodeputatul român a afirmat că a participat la „Conferința Internațională Social Media: provocări, promovarea libertăților și protejarea activiștilor, organizată de Comitetul Național pentru Drepturile Omului Qatar – NHRC”, în februarie, 2020, însă a subliniat că nu crede că acest lucru reprezintă o problemă, justificând că dacă ar fi avut ceva de decis în legătură cu Qatar, s-ar fi abținut. Potrivit publicației, la aceeași vizită a participat și euroaleasa Greciei, Eva Kaili.

„Am fost în Qatar, dar nu ca membru în grupul de prietenie dintre Legislativul European și Qatar. Vreau să fiu clar cu acest lucru”, a susținut Bușoi, afirmând că nu a existat o vizită a comisiei de prietenie din Legislativul European. „Cum n-a fost o deplasare oficială a Parlamentului, au plătit cei din Qatar”, a mai afirmat euroalesul, potrivit sursei citate de Adevărul.ro. 

Eva Kaili, arestată pentru suspiciuni de corupție după ce a fost prinsă în flagrant, „cu saci de bani” în locuința sa, este membră a Comisiei de Industrie, Cercetare și Energie (ITRE) din Parlamentul European, condusă de Cristian Bușoi.

Eurodeputatul român este și membru supleant în Delegația Parlamentului European pentru relații cu Peninsula Arabică (DARP), fiind și cel care a relansat grupul de prietenie parlamentar dintre Parlamentul European și Qatar.

„Salut relansarea Grupul de prietenie parlamentară UE - Qatar, care a avut loc, la inițiativa mea, în Parlamentul European și la care mi-au făcut onoarea să participe Excelența Sa Abdulrahman bin Mohammed Sulaiman Al-Khulaifi, ambasadorul statului Qatar și mai mulți colegi eurodeputați”, scria Cristian Bușoi pe Facebook, pe 16 noiembrie 2019.

Ulterior, în 2020, euroalesul anunța, tot pe Facebook, deplasarea în Qatar, afirmând la acel moment că a participat la conferință în calitate de președinte al Comisie pentru Cercetare și Industrie.

„La Conferința Internațională “Social Media: provocări, promovarea libertăților și protejarea activiștilor”, organizată de Comitetul Național pentru Drepturile Omului Qatar - NHRC, eveniment la care am participat în calitate de președinte al Comisie pentru Cercetare și Industrie dinParlamentul European și președinte al Grupului de Prietenie parlamentară UE – Qatar”, a scris Cristian Bușoi în urmă cu doi ani. 

Procurorii suspectează că europarlamentarul grec, Eva Kaili, și alte trei persoane au acceptat mită de la gazda Cupei Mondiale în încercarea de a influența procesul de elaborare a politicilor Uniunii Europene.

Vicepreşedinta elenă a Parlamentului European și cei trei inculpați au fost încarcerați duminică, 11 decembrie, în Belgia.

Francesco Giorgi, partenerul vicepreședintelui demis al Parlamentului European, Eva Kaili, și-a mărturisit rolul într-un scandal de mită din Qatar, încerând să o disculpe pe eurodeputată.

În acest caz, „se suspectează plata unor importante sume de bani sau oferirea unor cadouri semnificative unor terţi aflaţi într-o poziţie politică şi/sau strategică ce permite, în cadrul Parlamentului European, influenţarea deciziilor” acestei instituţii, se subliniază în comunicatul parchetului federal.  

Sursa: Adevărul.ro