Armata germană are carenţe logistice care o împiedică să-şi îndeplinească misiunile încredinţate în cadrul NATO

Armata germană are o capacitate limitată de a contribui în cadrul NATO, arată un raport clasificat.

Dec 14, 2022 - 15:21
Urmărește-ne peGoogle news
Armata germană are carenţe logistice care o împiedică să-şi îndeplinească misiunile încredinţate în cadrul NATO
Imagine cu caracter ilustrativ

Raportul, elaborat de Ministerul german al Apărării şi care conform aceleiaşi publicaţii va fi dezbătut miercuri de comisia de apărare a parlamentului federal, admite că în special capacitatea Bundeswehr-ului de a consolida flancul estic al NATO este ''parţial restrânsă''.

De exemplu, armata germană nu este în măsură să furnizeze forţe de artilerie grupului de luptă al NATO desfăşurat în Lituania şi nici să garanteze apărarea completă a acestuia cu bateriile Patriot. Există de asemenea deficienţe la capitolul telecomunicaţii, întrucât lipsesc dispozitivele digitale securizate în faţa tentativelor inamice de interceptare.

Contribuţia germană la forţa NATO de reacţie rapidă (Very High Readiness Joint Task Force - VJTF) pentru anul viitor este de asemenea limitată de întârzierea implementării proiectelor de digitalizare, mai relevă raportul.

Acesta semnalează şi deficienţe în apărarea inclusiv a spaţiului aerian al Germaniei, întrucât sistemele radar sunt învechite şi, deşi funcţionale, ele sunt predispuse defecţiunilor. Potrivit Der Spiegel, ministrul apărării, social-democrata Christine Lambrecht, a cerut în concluziile raportului creşterea mai rapidă a cheltuielilor militare.

„Carenţele de personal, de echipament militar, de infrastructură şi de piese de schimb şi muniţii rezultate după decenii de subfinanţare structurală nu pot fi rezolvate dintr-o trăsătură de condei”, a rezumat Lambrecht.

Guvernul de la Berlin a anunţat săptămâna trecută că poate promite doar începând din anul 2025 atingerea ţintei NATO privind alocarea a 2% din PIB pentru bugetul Apărării, motivând că este frânat în îndeplinirea acestui obiectiv de capacităţile industriei de armament.

Sursa: Adevărul